- Agrární komora
- Agroweb
- Agris
- Asociace soukr. zemědělství
- Agronavigátor - ÚZEI
- Moravskoslezský kraj
- Min. zemědělství
- Min. pro místní rozvoj
- Min. životního prostředí
- Státní zem. interv. fond
- Český statistický úřad
- Sbírka zákonů
- Obchodní rejstřík
- Portál veřejné správy
- Vláda ČR
- Evropská unie
- Státní správa
- Poradci MZe
- Krajská informační střediska
- Infovenkov
- 5. listopad 2024:
Advent je zpět!
... více - 5. listopad 2024:
Seminář "Protierozní ochrana půdy v dotačních a legislativních podmínkách"
Regionální agrární komora Ostrav ... více - 24. říjen 2024:
Co dělat na pozemcích postižených záplavami?
Opatření, která můž ... více
Zvyšování efektivnosti produkce a konkurenceschopnosti v živočiné výrobě
Z E M Ě D Ě L S K Ý S V A Z
Č E S K É R E P U B L I K Y
Zvyšování efektivnosti produkce a konkurenceschopnosti v živočišné výrobě
zaměřený na konkurenceschopnost a perspektivy produkce mléka, hovězího a vepřového masa.
Účastníci získají potřebné informace, aby dokázali umístit svou produkci i zdroje důsledně a pružně tam, kde mohou docílit nejvyšších konkurenčních výhod, aby obstáli v konkurenci evropského a světového trhu. Přednášky pomohou účastníkům zvýšit schopnost předvídat změny a rozpoznat jejich dopady.
Semináře jsou pořádány v rámci Programu rozvoje venkova, Opatření I.3.1. Další odborné vzdělávání a informační činnost
Termín a místo konání:
23.4. 2008, Penzion u Horáků - Horák Adam,
Starý Jičín-Palačov 57, 741 01
Zvyšování efektivnosti produkce a konkurenceschopnosti v živočišné výrobě
23.4. 2008, Penzion u Horáků - Horák Adam, Starý Jičín-Palačov 57, 741 01
8.00 – 9.00 Prezence účastníků
9.00 – 9.15 Zahájení
Ing. Jiří Zeman, Předseda Krajské rady Moravskoslezský kraj
9.15. – 11,00
Konkurenceschopnost a perspektivy produkce mléka v ČR v kontextu vývoje produkce v EU – Ing. Iveta Bošková, VÚZE Praha
- Aktuální vývoj produkce mléka ve světě, přehled oblastí s výraznou dynamikou produkce, aktuální vývoj poptávky a nabídky a vývoj cen mlékárenských komodit na světových trzích.
- Dopad světového a evropského trhu s mlékem na změny produkce mléka a mlékárenských výrobků v ČR, vývoj struktury produkce, vývoj cen a uplatnitelnost na zahraničních trzích.
- Srovnání nákladů a výnosů produkce mléka v ČR s vybranými zeměmi v hlavních světových produkčních regionech včetně zemí EU.
- Perspektivy vývoje evropských tržních mechanismů, včetně analýzy metod a dopadů odstranění mléčných kvót v EU.
- Perspektivy produkce mléka v ČR, přednosti a nevýhody českých chovatelů dojného skotu ve srovnání s producenty v dalších zemích EU.
11,00 – 12,45
Dosavadní výsledky efektivnosti a konkurenceschopnosti produkce hovězího masa včetně odhadu vývoje v následných letech s poukazem na rizika spojená s uplatněním na trhu – Ing. Josef Ouředník, Ing. Josefina Menzlová, VÚZE Praha
- Dosavadní vývoj produkce a obchodu s hovězím masem, přehled významných producentských zemích v EU a ve světě.
- Dosavadní vývoj efektivnosti výkrmu skotu, rozhodující položky nákladů na výkrm skotu.
- Snižování bariér omezujících zahraniční obchod s hovězím masem, vliv globalizace na úroveň cen zemědělských výrobců jatečného skotu.
- Vliv plemenného složení na efektivnost produkce hovězího masa, respektování požadavku zpracovatelů na objem a kvalitu dodávek podle požadavku trhu.
- Výhled produkce hovězího masa v ČR ve srovnání s předpoklady výroby v rozhodujících zemích EU a významnými světovými producenty.
12,45 – 13,15 Oběd
13,15 – 15,00
Výroba vepřového masa v ČR a její perspektivy z pohledu konkurenceschopnosti a efektivnosti – Ing. Miluše Abrahamová
- Aktuální vývoj výroby vepřového masa ve světě, přehled významných roducentů v EU a ve světě, aktuální vývoj poptávky a nabídky na trhu a jejich vliv na vývoj cen vepřového masa.
- Chov prasat a výroba vepřového masa v ČR, vývoj stavů, produkce a spotřeby, soběstačnost.
- Vliv zahraničního obchodu na domácí trh s vepřovým masem a na vývoj cen zemědělských výrobců v ČR; konkurenceschopnost domácí produkce.
- Ekonomika chovu prasat, efektivnost výkrmu prasat, rozhodující položky nákladů ovlivňující jejich výši nákladů; parametry užitkovosti v chovu prasat.
- Intenzita výroby vepřového masa a její vliv na životní prostředí.
- Výhled produkce vepřového masa a její perspektivy v porovnání s očekávaným vývojem v ostatních zemích EU a u významných světových producentů.
Organizační pokyny a přihláška
Účast na semináři včetně podkladových materiálů je zdarma. Stravování bude zajištěno.
Přihlášky zasílejte nejpozději do 21.4. 2008 na adresu:
Alena Hubová
ZS ČR územní organizace Nový Jičín
Divadelní 9
741 01 – Nový Jičín
Tel.: 556 707 778, e-mail: szds.nj@worldonline.cz
Pozvánka s programem a přihláškou bude uvedena také na: http://www.ivzops.cz
Případné informace: Ing. Veronika Hlaváčková, Ph.D., tel.: 602 790 274,
email: nova@zscr.cz
Přihláška
na seminář „Zvyšování efektivnosti produkce a konkurenceschopnosti
v živočišné výrobě“,
23.4. 2008, Penzion u Horáků - Horák Adam, Starý Jičín-Palačov 57, 741 01
Jméno účastníka:………………………………………………………………………………...
Organizace, farma…..…………………………………………………………………………...
Adresa:…………………………………………………………………………………………..
E-mail a tel:……………………………………………………………………………………...
Podpis účastníka: