Odkazy
- Agrární komora
- Agroweb
- Agris
- Asociace soukr. zemědělství
- Agronavigátor - ÚZEI
- Moravskoslezský kraj
- Min. zemědělství
- Min. pro místní rozvoj
- Min. životního prostředí
- Státní zem. interv. fond
- Český statistický úřad
- Sbírka zákonů
- Obchodní rejstřík
- Portál veřejné správy
- Vláda ČR
- Evropská unie
- Státní správa
- Poradci MZe
- Krajská informační střediska
- Infovenkov
Aktuality
- 13. březen 2025:
Jednotná žádost 2025 - Otice
Ministerstvo zemědělství ... více - 13. březen 2025:
Jednotná žádost 2025 - Hukvaldy
Ministerstvo zemědělství ... více - 27. únor 2025:
AGRObase - magazín Agrární komory České republiky rok 2025
... více
Renata Šarjaková, 4. prosinec 2007
EFSA varuje před karcinogenními pálenkami
EFSA varuje před karcinogenními pálenkami
Lihoviny z peckovin obsahují nejvíce etylkarbamidu. Vytváří se i během skladování za přístupu světla.
.
Etylkarbamát, který je považován za karcinogenní látku, se přirozeně vyskytuje ve fermentovaných potravinách a nápojích, jako jsou lihoviny, víno, chléb, sójová omáčka či jogurt. Ale podle údajů, které jsou zatím k dispozici, jsou hlavním problémem pálenky z peckovin. V některých pálenkách (Německo) bylo zjištěno přes 10 mg etylkarbamátu/kg, ve 40 % testovaných vzorků tequil přes 1 mg/kg.
Ukazuje se, že k zabránění vytváření etylkarbamátu z prekursorů (např. kyseliny kyanovodíkové) je třeba zabránit přístupu světla (viz Stanovisko EFSA).
Hodnocení
=> průměr 263