Odkazy
- Agrární komora
- Agroweb
- Agris
- Asociace soukr. zemědělství
- Agronavigátor - ÚZEI
- Moravskoslezský kraj
- Min. zemědělství
- Min. pro místní rozvoj
- Min. životního prostředí
- Státní zem. interv. fond
- Český statistický úřad
- Sbírka zákonů
- Obchodní rejstřík
- Portál veřejné správy
- Vláda ČR
- Evropská unie
- Státní správa
- Poradci MZe
- Krajská informační střediska
- Infovenkov
Aktuality
- 5. listopad 2024:
Advent je zpět!
... více - 5. listopad 2024:
Seminář "Protierozní ochrana půdy v dotačních a legislativních podmínkách"
Regionální agrární komora Ostrav ... více - 24. říjen 2024:
Co dělat na pozemcích postižených záplavami?
Opatření, která můž ... více
Renata Šarjaková, 4. prosinec 2007
EFSA varuje před karcinogenními pálenkami
EFSA varuje před karcinogenními pálenkami
Lihoviny z peckovin obsahují nejvíce etylkarbamidu. Vytváří se i během skladování za přístupu světla.
.
Etylkarbamát, který je považován za karcinogenní látku, se přirozeně vyskytuje ve fermentovaných potravinách a nápojích, jako jsou lihoviny, víno, chléb, sójová omáčka či jogurt. Ale podle údajů, které jsou zatím k dispozici, jsou hlavním problémem pálenky z peckovin. V některých pálenkách (Německo) bylo zjištěno přes 10 mg etylkarbamátu/kg, ve 40 % testovaných vzorků tequil přes 1 mg/kg.
Ukazuje se, že k zabránění vytváření etylkarbamátu z prekursorů (např. kyseliny kyanovodíkové) je třeba zabránit přístupu světla (viz Stanovisko EFSA).