Odkazy
- Agrární komora
- Agroweb
- Agris
- Asociace soukr. zemědělství
- Agronavigátor - ÚZEI
- Moravskoslezský kraj
- Min. zemědělství
- Min. pro místní rozvoj
- Min. životního prostředí
- Státní zem. interv. fond
- Český statistický úřad
- Sbírka zákonů
- Obchodní rejstřík
- Portál veřejné správy
- Vláda ČR
- Evropská unie
- Státní správa
- Poradci MZe
- Krajská informační střediska
- Infovenkov
Aktuality
- 5. listopad 2024:
Advent je zpět!
... více - 5. listopad 2024:
Seminář "Protierozní ochrana půdy v dotačních a legislativních podmínkách"
Regionální agrární komora Ostrav ... více - 24. říjen 2024:
Co dělat na pozemcích postižených záplavami?
Opatření, která můž ... více
Renata Šarjaková, 12. říjen 2007
České uzenáře předběhli Poláci a Slováci
České uzenáře předběhli Poláci a Slováci
Slováci a Poláci předběhli v Bruselu české uzenáře, když požádali o udělení ochranné známky pro některé uzeniny, které se vyrábějí i v České republice.
Jde o tradiční výrobky, například o špekáčky, spišské párky a kabanos. Pokud by slovenské a polské žádosti v Evropské unii uspěly, museli by čeští výrobci uvést výrobu do souladu s registrovaným postupem nebo by speciality museli přejmenovat nebo výrobu pod tradičním názvem zcela zastavit. Informoval o tom český europoslanec Jan Březina.
Většina uzenářských výrobků, na něž chtějí Polsko a Slovensko získat ochrannou známku, vznikla v období existence Československa a tehdy platily pro výrobu jednotné technické normy. Po zrušení těchto norem v souvislosti s rozdělením Československa se tyto výrobky produkují na území více států, ale podle různých receptur.
Podle Březiny chtějí Slováci ochrannou známku získat pro špekáčky, inovecký trvanlivý salám, spišské párky a lovecký salám. Polsko zase usiluje o ochrannou evropskou známku Evropské unie pro točený salám nazývaném jako kabanos a pro myslivecké klobásy.
Zdroj: Eva Seifertová
Hodnocení
=> průměr 053