Renata Šarjaková, 12. říjen 2007
V Německu výrazně stouply spotřebitelské ceny čerstvých potravin
V Německu stoupla spotřebitelská cena čerstvých potravin za 12.měsíců do září 2007 v průměru o 5,9 % v tom mléčných produktů o 22,1 %. Za celé období 1991 až 2005 bylo zaznamenáno zvýšení cen potravin o 12 %.
 
V Německu se zvýšila spotřebitelská cena čerstvých potravin za dvanáct měsíců do září 2007 v průměru o 5,9 %. Podle údajů ZMP zdražily zejména čerstvé mléčné produkty, a to v průměru o 22,1 %, v tom čerstvé konzumní mléko o 19 %, máslo o 59 %, jogurt o 14 % a tvaroh o 22 %. Růst cen sýrů byl ve srovnání s ostatními mléčnými produkty méně ostrý. Za ementál spotřebitelé zaplatili letos v září o 4 % více než ve stejném měsíci 2006, za goudu a měkké sýry o 2 % více.
Poměrně velké zdražení bylo zaznamenáno také u dalších čerstvých potravin. Například cena kuřat se zvýšila o 13,1 %, vajec o 6,0 % a ovoce o 7,7 %.
Spotřebitelé zaplatili naproti tomu méně než před rokem za čerstvou zeleninu a brambory, jejichž cena klesla ve srovnání se zářím 2006 o 11,1 % a o 16,8 %. Téměř stejná úroveň cen se udržela na spotřebitelském trhu masa, salámů, šunky a jedlých olejů.
Ceny chleba stoupaly během uplynulého roku jen pozvolna. Spotřebitelé zaplatili za tuto základní potravinu v září 2007 jen o 2,4 % více než před rokem. Z 18 sledovaných druhů zeleniny bylo při průzkumu ZMP za dvanáct měsíců do září 2007 zjištěno u 14 druhů zlevnění. U některých druhů zeleniny bylo za poslední dva roky registrováno dokonce určité zlevnění. Už v srpnu byla zelenina převážně levnější než před rokem, což se týká hlavně hlávkového salátu a plodové zeleniny. Pozorovatelé ZMP vysvětlují tento jev  tím, že vzhledem k málo příznivému letnímu počasí klesla poptávka po hlávkovém salátu, okurkách, rajčatech a paprice a došlo k určitému tržnímu přebytku těchto produktů.

Značné zdražení čerstvých potravin v posledních týdnech znamenalo relativní změnu ve srovnání s dlouhodobým trendem cenového vývoje. Podle údajů Spolkového statistického úřadu se výdaje spotřebitelů za potraviny a pochutiny zvýšily od roku 1991 do roku 2005 o 12 %. Výdaje za všechny životní potřeby – tedy potraviny, dopravu, nájemné a energii se za stejné období naproti tomu zvýšily o jednu třetinu.

Zdroj: Dr. Jena Javůrková, CSc.

Hodnocení => průměr 061
K článku nebyl zatím napsán žádný komentář