Renata Šarjaková, 1. říjen 2007
Bílkoviny ve výživě člověka
Je diskutována otázka správné úrovně spotřeby bílkovin pro dospělé osoby z hlediska optima a rizika jejich nedostatečné nebo nadbytečné spotřeby.
 

 U spotřeby bílkovin je důležitá nejen dávka, ale i kvalita konzumovaných bílkovin. Bílkoviny jsou určeny především pro růst a obnovu tkání a dobrou činnost imunitního systému. U zánětlivých onemocnění jsou ale bílkoviny využívány i jako zdroj energie. Jako minimální dávku lze hodnotit takové množství bílkovin, které zajistí dlouhodobě  všechny potřebné funkce organismu. Nedodržení této spodní hranice vede       k onemocnění kwashiokoru, které je typické pro rozvojové země. Optimální dávka  pro dospělou zdravou populaci by se měla pohybovat     v mezích 0,8 až 1,0 g bílkovin na 1 kg tělesné hmotnosti. Při různých zátěžových situacích (aktivní sport, psychická zátěž, rizika životního prostředí) je třeba přizpůsobit i výživu, a to i bílkovin. Problémová situace může nastat i vyšší spotřebou bílkovin, kdy nastává riziko zvýšené zátěže ledvin (hyperurikemie, dna). 

Zdroj: Ing. Ctibor Perlín, CSc.


Hodnocení => průměr 054
K článku nebyl zatím napsán žádný komentář