- Agrární komora
- Agroweb
- Agris
- Asociace soukr. zemědělství
- Agronavigátor - ÚZEI
- Moravskoslezský kraj
- Min. zemědělství
- Min. pro místní rozvoj
- Min. životního prostředí
- Státní zem. interv. fond
- Český statistický úřad
- Sbírka zákonů
- Obchodní rejstřík
- Portál veřejné správy
- Vláda ČR
- Evropská unie
- Státní správa
- Poradci MZe
- Krajská informační střediska
- Infovenkov
- 5. listopad 2024:
Advent je zpět!
... více - 5. listopad 2024:
Seminář "Protierozní ochrana půdy v dotačních a legislativních podmínkách"
Regionální agrární komora Ostrav ... více - 24. říjen 2024:
Co dělat na pozemcích postižených záplavami?
Opatření, která můž ... více
Bílkoviny ve výživě člověka
U spotřeby bílkovin je důležitá nejen dávka, ale i kvalita konzumovaných bílkovin. Bílkoviny jsou určeny především pro růst a obnovu tkání a dobrou činnost imunitního systému. U zánětlivých onemocnění jsou ale bílkoviny využívány i jako zdroj energie. Jako minimální dávku lze hodnotit takové množství bílkovin, které zajistí dlouhodobě všechny potřebné funkce organismu. Nedodržení této spodní hranice vede k onemocnění kwashiokoru, které je typické pro rozvojové země. Optimální dávka pro dospělou zdravou populaci by se měla pohybovat v mezích 0,8 až 1,0 g bílkovin na 1 kg tělesné hmotnosti. Při různých zátěžových situacích (aktivní sport, psychická zátěž, rizika životního prostředí) je třeba přizpůsobit i výživu, a to i bílkovin. Problémová situace může nastat i vyšší spotřebou bílkovin, kdy nastává riziko zvýšené zátěže ledvin (hyperurikemie, dna).
Zdroj: Ing. Ctibor Perlín, CSc.