Renata Šarjaková, 27. září 2007
Porovnání senzorických vlastností zeleniny z ekologické a konvenční produkce
Pro řadu druhů zeleniny nebyly zjištěny senzorické rozdíly mezi produkty z ekologické a konvenční produkce. Znamená to, že zeleninu můžeme konzumovat bez obav.
 
Spotřebitelé, kteří konzumují ekologicky produkované ovoce a zeleninu, se často domnívají, že tyto výrobky chutnají lépe než z konvenční produkce. U.S. Organic Farming Research Foundation (Nadace pro výzkum ekologického způsobu hospodaření v USA) podpořila studii, ve které se porovnávaly senzorické vlastnosti (intenzita chuti, vůně a hořkost) u listové zeleniny (listového salátu, špenátu, rukoly a hořčice (Brassica juncea) z ekologické a konvenční produkce a dále se hodnotila rajčata, okurky a cibule.
Obecně se zjistilo, že ekologicky produkovaná zelenina nevykazovala u spotřebitelů významné rozdíly od zeleniny z konvenční produkce. Jedinou výjimkou byla rajčata, u kterých byla konvenční produkce hodnocena jako rajčata mající výrazně silnější aroma než rajčata z ekologické produkce. Rajčata z konvenční produkce však byla výrazně lépe vyzrálá než rajčata z ekologické produkce, a proto tento rozdíl nelze přisuzovat odlišným pěstitelským podmínkám. V obou testech spotřebitelé hodnotili ekologické produkty jako zdravější (72 %) a příznivější pro životní prostředí (51 %) než produkty z konvenčního zemědělství, 28 % uvedlo, že bioprodukty mají lepší chuť. Různé demografické skupiny spotřebitelů uváděly senzorické rozdíly u salátu a okurek z bio- a konvenční produkce. Další výzkum by se měl zaměřit na členění spotřebitelů podle jejich preferencí biopotravinám.
 
 
Zdroj: Ing. lexandra Kvasničková

Hodnocení => průměr 066
K článku nebyl zatím napsán žádný komentář