- Agrární komora
- Agroweb
- Agris
- Asociace soukr. zemědělství
- Agronavigátor - ÚZEI
- Moravskoslezský kraj
- Min. zemědělství
- Min. pro místní rozvoj
- Min. životního prostředí
- Státní zem. interv. fond
- Český statistický úřad
- Sbírka zákonů
- Obchodní rejstřík
- Portál veřejné správy
- Vláda ČR
- Evropská unie
- Státní správa
- Poradci MZe
- Krajská informační střediska
- Infovenkov
- 5. listopad 2024:
Advent je zpět!
... více - 5. listopad 2024:
Seminář "Protierozní ochrana půdy v dotačních a legislativních podmínkách"
Regionální agrární komora Ostrav ... více - 24. říjen 2024:
Co dělat na pozemcích postižených záplavami?
Opatření, která můž ... více
Potraviny nového typu
Výrobci potravin a nápojů ve snaze o nevšední inovace zacházejí do sfér surovin, složek a postupů, které se dosud ke konzumaci či výrobě potravin nepoužívaly. Z toho mohou vyplývat zdravotní rizika pro spotřebitele, kterým se legislativa snaží preventivně zabraňovat.
Tento přehledový materiál o problematice potravin a složek nového typu zahrnuje informace o současném stavu příslušné legislativy a o výrobcích a složkách, které jsou navrhovány a schvalovány k uvedení na trh. Pozornost je soustředěna především na Evropskou unii. Největší zájem je o výrobu potravin obohacených funkčními složkami, jako jsou rostlinné steroly, antioxidanty (např. lykopen či astaxantin), látky na bázi sacharidů s nízkým GI a nízkým obsahem energie a o výrobu potravin se speciálním složením mastných kyselin. Uplatňují se rostlinné produkty, které dosud nebyly v Evropě používané (např. noni či baobab), a to nejen k přímé konzumaci, ale i k dalšímu zpracování, příp. k izolaci výživově zajímavých složek. Principiálně patří mezi potraviny a složky nového typu i potraviny a složky vyrobené pomocí genetických modifikací, pro něž však byla s ohledem na jejich specifický charakter vydána zvláštní legislativa. Podrobnější zpracování této složité problematiky by však přesahovalo rozsah uvedeného materiálu.
Zdroj: Agronavigator, ÚZPI