Renata Šarjaková, 24. září 2007
Potraviny nového typu
Informační zpráva podáva přehled o lkegislativním způsobu zajišťování a o trendech ve vývoji zcela nových potravinm a složek.

 

Výrobci potravin a nápojů ve snaze o nevšední inovace zacházejí do sfér surovin, složek a postupů, které se dosud ke konzumaci či výrobě potravin nepoužívaly. Z toho mohou vyplývat zdravotní rizika pro spotřebitele, kterým se legislativa snaží preventivně zabraňovat.

Tento přehledový materiál o problematice potravin a složek nového typu zahrnuje informace o současném stavu příslušné legislativy a o výrobcích a složkách, které jsou navrhovány a schvalovány k uvedení na trh. Pozornost je soustředěna především na Evropskou unii. Největší zájem je o výrobu potravin obohacených funkčními složkami, jako jsou rostlinné steroly, antioxidanty (např. lykopen či astaxantin), látky na bázi sacharidů s nízkým GI a nízkým obsahem energie a o výrobu potravin se speciálním složením mastných kyselin. Uplatňují se rostlinné produkty, které dosud nebyly v Evropě používané (např. noni či baobab), a to nejen k přímé konzumaci, ale i k dalšímu zpracování, příp. k izolaci výživově zajímavých složek. Principiálně patří mezi potraviny a složky nového typu i potraviny a složky vyrobené pomocí genetických modifikací, pro něž však byla s ohledem na jejich specifický charakter vydána zvláštní legislativa. Podrobnější zpracování této složité problematiky by však přesahovalo rozsah uvedeného materiálu.

Zdroj: Agronavigator, ÚZPI



Hodnocení 1 | 2 | 3 | 4 | 5 => průměr 066
K článku nebyl zatím napsán žádný komentář