Renata Šarjaková, 6. září 2007
Tmavě zbarvené ovoce pomáhá bojovat proti rakovině
Byla prokázána účinnost tmavě zbarveného ovoce, zejména obsahujícího anthokyaninová barviva, při prevenci a léčby rakoviny.
 

     Látky, které dávají některým druhům ovoce a zeleniny jejich tmavší barvu, se mohou zároveň účinně podílet na boji proti rakovině. Američtí vědci zjistili, že barviva anthokyaniny, která zbarvují ovoce do červena, nachova nebo do modra, zpomalují rozvoj rakovinných buněk ve střevech. Při některých experimentech vědci z univerzity v americkém státě Ohio zjistili, že tyto látky nejenže zpomalily růst rakovinných buněk, ale až 20 % jich zničily. Například anthokyaninové barvivo, získané z černé mrkve a ředkve, zpomalilo růst rakovinných buněk o 50 až 80 %.  Barvivo černého jeřábu dokázalo dokonce zničit až pětinu nemocných buněk, přičemž zdravých se nedotklo. Čím exotičtější ovoce je, tím lépe; například fialové odrůdy kukuřice nebo borůvky jsou mnohem účinnější než třeba ředkvičky.
    Vědci tvrdí, že jejich objev je posunul blíže k pochopení toho, co dává ovoci a zelenině jejich vlastnosti uplatňující se v boji proti rakovině. Tyto látky, mezi které patří již zmíněné  anthokyaniny, se jen velmi málo vstřebávají v krevním řečišti, ale mohou být absorbovány v trávicím traktu. Proto může být zvlášť užitečný v boji proti rakovině střev. Když se podaří tyto látky izolovat a ještě zvýšit jejich účinnost, umožní to vyvinout nové léky na léčení rakoviny.
    Vědci ale nechtějí zatím doporučovat speciálně některé ovoce a zeleninu více než jiné. Zdůrazňují, že je třeba provést další výzkumy, aby se zjistilo, jak tyto látky fungují. 
   
Zdroj: Ing. Ctibor Perlín, CSc.


Hodnocení => průměr 059
K článku nebyl zatím napsán žádný komentář