Renata Šarjaková, 23. srpen 2007
Toprtilly a sušenky se zvýšeným obsahem vlákniny
Extruzní technologie přispívá k denaturaci antinutričních faktorů a zlepšování vlastností mouky s přidanou vlákninou a následně ke zlepšení kvality finálního výrobku.
 
Pracovníci Kansas State University zkoumají možnost výroby sušenek a tortill se zvýšeným obsahem vlákniny z mouky obohacené otrubami. Výzkum reaguje na současný trend výroby „zdravějších snacků“, který by měl napomoci přimět spotřebitele v souvislosti s hrozivě narůstající obezitou ke konzumaci vhodné, zdravější stravy. Podle britského Úřadu pro bezpečnost potravin (FSA) může konzumace pokrmů s vysokým obsahem vlákniny napomoci snižovat hladinu cholesterolu a následně snižovat riziko vzniku srdečních onemocnění. Při výzkumu byla použita extruzní technologie, což je postup běžně používaný pro výrobu těstovin, cereálních snídaní, snacků a různě upravovaných cereálních zrn. Extruzní technologie přispívá k denaturaci antinutričních faktorů a zlepšování kvality proteinu ve finálních výrobcích. Čím více totiž obsahuje mouka přidané vlákniny, tím více se zhoršuje kvalita těsta. Extruzní technologií by se měly zlepšit některé charakteristiky mouky, čímž by se zvýšila fyzikální kvalita výrobku. V rámci výzkumu byly připraveny tortilly a sušenky z mouky obohacené otrubami, která byla, resp. nebyla předem tepelně upravena pomocí extruze, s cílem získat výrobek s chutí pokud možno co nejpodobnější normálu. Výsledky hodnocení ukázaly, že mezi finálními výrobky z extrudované, resp. normální mouky nebyly v zásadě žádné rozdíly, ovšem při použití extruzí tepelně upravené mouky byla zjištěna vyšší hladina rozpustné vlákniny, kterou organismus mnohem lépe absorbuje. Bylo konstatováno, že metoda extruzního tepelného opracování se může použít i v případě přidávání ovoce a zeleniny do snacků. Snacky na bázi ovoce a zeleniny nejsou dosud příliš časté, protože zpracování těsta s jejich přídavkem je poměrně obtížné. Tomu by mohlo odpomoci právě využití extruzní technologie. Průměrné množství rozpustné vlákniny doporučované americkým ministerstvem zdravotnictví je 18 gramů za den, současný příjem je výrazně pod touto hodnotou. U mužů se uvádí současný příjem 15,2 g, u žen 12,6 gramů za den.
 
Zdroj: Ing. Olga Kopáčová

Hodnocení => průměr 077
K článku nebyl zatím napsán žádný komentář