Renata Šarjaková, 15. srpen 2007
Codex Alimentarius upravuje standard pro aditiva
Kodexový výbor pro aditiva pracuje na příloze sjednocující pravidla pro aditiva. Pokračuje posuzování bezpečnosti určitých aditiv a příprava směrnic o aromatech.
.
Kodexový výbor pro potravinová aditiva (CCFA) zahájil práce na vytvoření přílohy k všeobecnému standardu pro potravinová aditiva (General Standard for Food Additives – GSFA), který by zahrnoval všechna ustanovení týkající se aditiv obsažená dosud roztříštěně v komoditních kodexových normách. Dosud se stávalo, že různé komoditní výbory přijímaly různou úroveň opatření týkajících se aditiv.
Vytvoření přílohy je kompromisním řešením mezi požadavkem USA, aby byla do GSFA veškerá dosavadní ustanovení o aditivech prostě přenesena, a mezi požadavkem EU na komplexnější důkladný integrační proces. EU požaduje řešení případů, kdy existuje více než jedna komoditní norma pro určité aditivum. Tento projekt znamená velký objem práce.
Zatím CCFA potvrdil ustanovení o aditivech a pomocných látkách předložená kodexovými výbory pro: tuky a oleje (pomazánkové tuky), potraviny pro zvláštní výživové účely (kojenecká výživa) a zpracované ovoce a zelenina, a dále ustanovení předložená regionálními koordinačními výbory pro Asii a Střední východ (cizrnu a bob).
Změny obecného standardu pro aditiva (GSFA)
Konkrétní ustanovení mají být zpracována pro aditiva obsahující hliník. Zatím v jejich případě platí jen obecné ustanovení požadující dodržování pravidel správné výrobní praxe.
CCFA předložil kodexové komisi k přijetí 350 ustanovení týkajících se použití následujících aditiv:
acesulfam draselný, alitam, aspartam, benzoyl peroxid, BHA, BHT, ricinový olej, cyklamáty, estery kyseliny diacetylvinné, mastných kyselin a glycerolu (DATEM), etylendiamin-tetra-acetáty (EDTA), neotam, poly-dimetyl-siloxan, polysorbany, polyvinylalkohol, estery propylenglykolu a mastných kyselin, extrakt Quillaja saponaria (kvilaja, mydlokor tupolistý), sacharin, sucralosa, siřičitany a terciální butylhydrochinon (TBHQ).
CCFA pozastavil rozhodování o dalších asi 250 ustanoveních týkajících se následujících aditiv: acesulfam draselný, alitam, extrakt annatto, aspartam, soli aspartam-acesulfamu, benzoany, benzoyl peroxid, BHA, BHT, ricinový olej, cyklamáty, DATEM, neotam, polysorbany, polyvinylalkohol, sacharin, sukralóza a siřičitany.
Pro některé výše uvedené a další látky požaduje CCFA další podklady, aby práce mohly v příštím roce pokračovat.
Příprava směrnice o aromatech
CCFA pokročil ve zpracování směrnic pro použití aromat (s výjimkou sekce o biologicky aktivních látkách) pro přijetí v 5. stupni osmistupňového schvalovacího procesu.
Priority hodnocení expertním výborem JECFA
CCFA vybral následující látky, u nichž považuje hodnocení jejich bezpečnosti expertním výborem JECFA jako nejnaléhavější:
-         200 aromatických látek
-         barviva (kurkumin, amarant, tartrazin, žluť SY, fast green FCF (E 143) a karmín)
-         „lauric arginate ethyl ester“ (lauramid-arginine ethyl ester, LAE, dodekanamid)
-         lignosulfonan
-         hydrogenfosforečnan hořečnatý
-         paprikový extrakt/oleoresin
-         fytosterol, fytostanol a estery
-         siřičitany
-         žluť SY
-         difosforečnan trisodný
Další jednání CCFA se uskuteční 21. – 26. 4. 2008 v čínském Beijingu.
 
Zdroj: Ing. Irena Suková

Hodnocení => průměr 099
K článku nebyl zatím napsán žádný komentář