Renata Šarjaková, 15. srpen 2007
Tři pohledy na dohledatelnost potravin
Dohledatelnost je závislá na třech bodech: zdraví zvířat, bezpečnost potravin a podmínky obchodu.
 
Dohledatelnost potravin během celého potravinového řetězce závisí na zdraví zvířat, bezpečnosti potravin a podmínkách během skladování a uvádění do oběhu.
Maximální důraz se při tom klade na zdraví porážených zvířat.  Jedná se mimo jiné o sledování zdravotního systému zvířat, který umožňuje nalézt infekci BSE. Dělo se tak u krav porážených na jatkách v prosinci roku 2003, kdy se sledoval původ choroby zvířat, díky nově vytvořenému identifikačnímu systému.
Bylo rozhodnuto omezit vývoz hovězího masa ze Spojených států amerických. Obchodní činnost se proto přemisťuje i na Dálný východ.
Bylo zjištěno, že je například v Jižní Koreji omezen dovoz hovězího masa ze Spojených států.
Započala se diskuse o národních identifikačních systémech při sledování zvířat během kontroly v masném průmyslu. Mnoho výrobců negativně reagovalo, což se odrazilo na výši tržních cen.
Prostřednictvím potravinářských inspektorů je sledována  výroba rostlinných a živočišných složek. Důležitý je i způsob dohledávání z hlediska pozitivního působení potravin na lidské zdraví. Sledoval se i veškerý pohyb potravin během celého výrobního řetězce. Během posledních deseti let kdy byl zaveden systém kritických bodů (HACCP) byla kontrola prováděna u mnoha potravin rostlinného a živočišného původu a tím došlo ke zvýšení bezpečnosti potravin. V průmyslu byl zaveden i způsob kontroly, kde se sledují hlavní kroky v řídících oblastech. V tomto případě by se mohly zavádět i některé kompromisy v monitorování výrobních procesů.
Mikrobiální kontaminace mikroorganismy E. coli, Salmonella a Campylobacter v syrovém výrobku, a Listeria monocytogenes potravinách připravených k jídlu u masných a drůbežích výrobků se v poslední době dramaticky snížila. V porovnání se  zvýšeném výskytem v roce 1997. Dalším případem  kontroly potravin je i její  sledování  v obchodním řetězci. Sbírají se informace o průběhu skladování a prodeje.  
 Využívají se údaje, které byly získány v průběhu výrobního cyklu od výroby, po umístění na trh až po koupi konečným zákazníkem. Data jsou zjišťována díky digitálnímu zpracování. Výrobci mohou podle dat získaných při dohledatelnosti maximalizovat jejich výnosy.   U vyráběných masných výrobků se sleduje také obsah použitých bylinek a různých druhů koření. Další výhodou důkladného sledování je kontrola zrání výrobku. Živočišná identifikace ve Spojených státech amerických byla původně sledována na dobrovolném základě. Tam se začalo se zařazením národního programu až v roce 2004 se soustředěním na zpřesnění daného stavu registrace složení masných výrobků. Jednotlivé státy si zajišťují vlastní programy a některé státy mají vytvořen závazný program, kde je sledován jednotlivě každý chovaný kus, který se dostává z chovu na jatka. Proběhlá debata byla o sledování hovězího dobytka v porovnání s vepřovým masem a drůbeží.
Systém byl vytvořen proto, aby došlo k včasnému odhalení vzniku onemocnění. Musí být  ihned kontaktován obsluhující personál, aby nedošlo k rozšíření nákazy. Je nutné neprodleně odstranit škody a uvést stav co nejrychleji do normálního stavu, proto aby nedocházelo k dalšímu rozšiřování onemocnění.
Někteří výrobci zařadili do svého procesu výroby pilotní projekty proto, aby si vybrali použití radiofrekvenční metody. Čtecí vzdálenost pro potraviny je kolem jednoho metru. Čtecí čidla radiofrekvenčních metod jsou instalována na některých balených potravinách rostlinného a živočišného původu.  V některých státech jsou tyto údaje dostupné na veškerých místech zpracovávaného masa. Zaznamenávají se veškeré údaje v průběhu pohybu zvířat od chovu, přes porážku až po cestu na prodejní pult.
Vznikne-li onemocnění již na jatkách, je neprodleně vyřazeno z procesu výroby. Je potřeba založit a zavést standardy, tak aby byly v celém systému urychleně zjištěny závady v potravinovém řetězci, a tím aby došlo k omezení vzniku onemocnění z potravin.  
 
Zdroj: Ing. Iva Hvízdalová
 

Hodnocení 1 | 2 | 3 | 4 | 5 => průměr 079
K článku nebyl zatím napsán žádný komentář