Renata Šarjaková, 13. srpen 2007
ÚV světlo snižuje koncentraci listerií
Odborníci hledají postupy použitelné pro redukci nebo likvidaci LISTERIE MONOCYTOGENENS v nezpracovaném kuřecím mase, proto aby se redukovala možnost jejich přenosu do dalších zpracovatelských podniků.
 
V USA hodnotili vliv  germicidního ultrafialového světla na odstranění Listerie monocytogenes z čerstvé, vykostěné a kůže zbavené  prsní svaloviny. Sledovali i vliv UV světla na barvu filetů z prsní svaloviny.
Filety  z prsní svaloviny brojlerů byly kontaminovány inokulem (106  cwf) s obsahem 4 izolátů Listerie monocytogenes. Izoláty se lišily molekulárními subtypy a  antibiotickou rezistencí. Na polovinu inokulovaných prsních filetů  působilo UV záření s intenzitou 1000 µW/cm2 po dobu 5 minut. Druhá inokulovaná    polovina filetů bez osvětlení sloužila jako kontrola. Filety byly po působení světla  zabaleny do označených  pytlíků  a skladovány při 4 °C  po dobu 24 hodin za účelem stimulace podmínek skladování a transportu do podniku pro další zpracování. Po 24 hodinách byly filety opláchnuty a vzorky uloženy na misce, proběhla inkubace a spočítaly se  jednotky tvořící kolonie. U dalších vzorků uložených ve tmě od 0 do 7 dní při 4 °C byla hodnocena barva.
Osvětlení UV světlem po dobu 5 minut se projevilo ve snížení populace L. monocytogenes u všech 4 izolátů aplikovaných  do syrových, vykostěných a kůže zbavených filetů z prsní svaloviny brojlerů. Došlo ke snížení listerií od 1,687 do 2,07 log10 cfu.  Podle autorů by UV světlo mohlo v praktických podmínkách redukovat populaci listerií přibližně na 2 log10cfu, případně vyloučit listerie z povrchu kuřecího masa.
Ošetření UV světlem neovlivnilo barvu filetů v den 0. V   7. dnu po ošetření UV světlem byly filety  méně červené a trochu žlutější barvě než kontrolní filety.  Diference v barvě byla nepatrná,  většinou zpracovatelů a spotřebitelů nerozeznatelná.
 
Zdroj: Ing. Pavla Schneiderová

Hodnocení => průměr 072
K článku nebyl zatím napsán žádný komentář