Odkazy
- Agrární komora
- Agroweb
- Agris
- Asociace soukr. zemědělství
- Agronavigátor - ÚZEI
- Moravskoslezský kraj
- Min. zemědělství
- Min. pro místní rozvoj
- Min. životního prostředí
- Státní zem. interv. fond
- Český statistický úřad
- Sbírka zákonů
- Obchodní rejstřík
- Portál veřejné správy
- Vláda ČR
- Evropská unie
- Státní správa
- Poradci MZe
- Krajská informační střediska
- Infovenkov
Aktuality
- 15. květen 2025:
Podcasty o zemědělství
Karlos videa - podcasty o zeměděství ... více - 13. březen 2025:
Jednotná žádost 2025 - Otice
Ministerstvo zemědělství ... více - 13. březen 2025:
Jednotná žádost 2025 - Hukvaldy
Ministerstvo zemědělství ... více
Renata Šarjaková, 13. srpen 2007
ÚV světlo snižuje koncentraci listerií
ÚV světlo snižuje koncentraci listerií
Odborníci hledají postupy použitelné pro redukci nebo likvidaci LISTERIE MONOCYTOGENENS v nezpracovaném kuřecím mase, proto aby se redukovala možnost jejich přenosu do dalších zpracovatelských podniků.
V USA hodnotili vliv germicidního ultrafialového světla na odstranění Listerie monocytogenes z čerstvé, vykostěné a kůže zbavené prsní svaloviny. Sledovali i vliv UV světla na barvu filetů z prsní svaloviny.
Filety z prsní svaloviny brojlerů byly kontaminovány inokulem (106 cwf) s obsahem 4 izolátů Listerie monocytogenes. Izoláty se lišily molekulárními subtypy a antibiotickou rezistencí. Na polovinu inokulovaných prsních filetů působilo UV záření s intenzitou 1000 µW/cm2 po dobu 5 minut. Druhá inokulovaná polovina filetů bez osvětlení sloužila jako kontrola. Filety byly po působení světla zabaleny do označených pytlíků a skladovány při 4 °C po dobu 24 hodin za účelem stimulace podmínek skladování a transportu do podniku pro další zpracování. Po 24 hodinách byly filety opláchnuty a vzorky uloženy na misce, proběhla inkubace a spočítaly se jednotky tvořící kolonie. U dalších vzorků uložených ve tmě od 0 do 7 dní při 4 °C byla hodnocena barva.
Osvětlení UV světlem po dobu 5 minut se projevilo ve snížení populace L. monocytogenes u všech 4 izolátů aplikovaných do syrových, vykostěných a kůže zbavených filetů z prsní svaloviny brojlerů. Došlo ke snížení listerií od 1,687 do 2,07 log10 cfu. Podle autorů by UV světlo mohlo v praktických podmínkách redukovat populaci listerií přibližně na 2 log10cfu, případně vyloučit listerie z povrchu kuřecího masa.
Ošetření UV světlem neovlivnilo barvu filetů v den 0. V 7. dnu po ošetření UV světlem byly filety méně červené a trochu žlutější barvě než kontrolní filety. Diference v barvě byla nepatrná, většinou zpracovatelů a spotřebitelů nerozeznatelná.
Zdroj: Ing. Pavla Schneiderová
Hodnocení
=> průměr 338