Odkazy
- Agrární komora
- Agroweb
- Agris
- Asociace soukr. zemědělství
- Agronavigátor - ÚZEI
- Moravskoslezský kraj
- Min. zemědělství
- Min. pro místní rozvoj
- Min. životního prostředí
- Státní zem. interv. fond
- Český statistický úřad
- Sbírka zákonů
- Obchodní rejstřík
- Portál veřejné správy
- Vláda ČR
- Evropská unie
- Státní správa
- Poradci MZe
- Krajská informační střediska
- Infovenkov
Aktuality
- 5. listopad 2024:
Advent je zpět!
... více - 5. listopad 2024:
Seminář "Protierozní ochrana půdy v dotačních a legislativních podmínkách"
Regionální agrární komora Ostrav ... více - 24. říjen 2024:
Co dělat na pozemcích postižených záplavami?
Opatření, která můž ... více
Renata Šarjaková, 13. srpen 2007
ÚV světlo snižuje koncentraci listerií
ÚV světlo snižuje koncentraci listerií
Odborníci hledají postupy použitelné pro redukci nebo likvidaci LISTERIE MONOCYTOGENENS v nezpracovaném kuřecím mase, proto aby se redukovala možnost jejich přenosu do dalších zpracovatelských podniků.
V USA hodnotili vliv germicidního ultrafialového světla na odstranění Listerie monocytogenes z čerstvé, vykostěné a kůže zbavené prsní svaloviny. Sledovali i vliv UV světla na barvu filetů z prsní svaloviny.
Filety z prsní svaloviny brojlerů byly kontaminovány inokulem (106 cwf) s obsahem 4 izolátů Listerie monocytogenes. Izoláty se lišily molekulárními subtypy a antibiotickou rezistencí. Na polovinu inokulovaných prsních filetů působilo UV záření s intenzitou 1000 µW/cm2 po dobu 5 minut. Druhá inokulovaná polovina filetů bez osvětlení sloužila jako kontrola. Filety byly po působení světla zabaleny do označených pytlíků a skladovány při 4 °C po dobu 24 hodin za účelem stimulace podmínek skladování a transportu do podniku pro další zpracování. Po 24 hodinách byly filety opláchnuty a vzorky uloženy na misce, proběhla inkubace a spočítaly se jednotky tvořící kolonie. U dalších vzorků uložených ve tmě od 0 do 7 dní při 4 °C byla hodnocena barva.
Osvětlení UV světlem po dobu 5 minut se projevilo ve snížení populace L. monocytogenes u všech 4 izolátů aplikovaných do syrových, vykostěných a kůže zbavených filetů z prsní svaloviny brojlerů. Došlo ke snížení listerií od 1,687 do 2,07 log10 cfu. Podle autorů by UV světlo mohlo v praktických podmínkách redukovat populaci listerií přibližně na 2 log10cfu, případně vyloučit listerie z povrchu kuřecího masa.
Ošetření UV světlem neovlivnilo barvu filetů v den 0. V 7. dnu po ošetření UV světlem byly filety méně červené a trochu žlutější barvě než kontrolní filety. Diference v barvě byla nepatrná, většinou zpracovatelů a spotřebitelů nerozeznatelná.
Zdroj: Ing. Pavla Schneiderová