Renata Šarjaková, 13. srpen 2007
Označování balených potravin
Informace o poviném zapisování údajů při etiketování potravin.
 
Řada právních předpisů slouží k tomu, aby mohli být spotřebitelé přesně informováni o prodávaných potravinách. Moderní systém etiketování potravin požaduje, aby byly povinné údaje přehledně umístěny na obalu výrobku. Většina potravin je uváděna do oběhu jako balené. Masné výrobky jsou baleny a uzavřeny přímo ve výrobních podnicích, bez přítomnosti spotřebitelů. Zákazník tak může přímo při nákupu rozeznat, kdy a jak byly potraviny vyrobeny, údaje o tom, které přísady obsahují, včetně jejich hmotnosti či objemu.  V Evropské unii je upraveno a sjednoceno označování potravin mimo jiné pomocí etiketovacích standardních zařízení. V Německu jsou sledované údaje dodatečně upraveny ještě dalšími platnými právními předpisy. Obzvláště pro hovězí maso platí od 1. ledna 1998 speciální předpisy, které se vztahují k etiketování hovězího masa. A od roku 2002 může každý spotřebitel na etiketách baleného hovězího masa rozeznat různé údaje, například, ve které zemi se skot narodil, kde byl vykrmen, jatečně opracován a analyzován. To platí pro čerstvé, chlazené a mražené hovězí maso. Nepostradatelná je etiketa také pro fungující logistiku, bezporuchový tok zboží a následné vedení skladového hospodářství. Etikety splňují nejen dokumentační účel, ale slouží také jako nositel reklamy. Na ozdobných etiketách jsou umístěna loga, která mají vliv na rozpoznání potravin a jejich připomenutí, jež vedou k opakované koupi. To napomáhá ke stálému kontaktu se zákazníky.
 Etikety pro potravinářský průmysl musí v mnoha případech odolávat chladnému a vlhkému prostředí, případně musí být odolné vůči skladování v hluboko mraženém stavu, při zachování kvality masa i jeho etikety.
Často je vyžadována také dobrá stálosti vůči tuku a olejům. Z toho vyplývá že existuje celá řada požadavků na etiketování a na kontrolní zařízení.
Vyžaduje se zvýšená rychlost označování zboží a pečlivost způsobu etiketování.
Platí všeobecné základní údaje pro označování masa:
·          Druh potraviny a její název
·          Objem množství nebo jeho hmotnost
·          Datum použitelnosti
·          Název a adresa výrobce, balicí firmy nebo, v Evropské unii, i místo zastupující prodávající firmy
·          Seznam složek, je-li v potravině obsažena více než jen jedna složka.
Z nařízení ohledně hygieny masa se poskytuje nad to navíc ještě další doplňující povinné údaje pro označování masa:
·          Název druhu zvířete
·          Upozornění na to, jak velký podíl kostí potravina obsahuje
·          Zcela nebo částečně rozmražené maso musí být označeno poznámkou „rozmražené, určené k okamžité konzumaci“
·          Způsob používání a způsobilosti označování podle popisu na obalu.
 
Zdroj: Ing. Iva Hvízdalová

Hodnocení => průměr 069
K článku nebyl zatím napsán žádný komentář