- Agrární komora
- Agroweb
- Agris
- Asociace soukr. zemědělství
- Agronavigátor - ÚZEI
- Moravskoslezský kraj
- Min. zemědělství
- Min. pro místní rozvoj
- Min. životního prostředí
- Státní zem. interv. fond
- Český statistický úřad
- Sbírka zákonů
- Obchodní rejstřík
- Portál veřejné správy
- Vláda ČR
- Evropská unie
- Státní správa
- Poradci MZe
- Krajská informační střediska
- Infovenkov
- 5. listopad 2024:
Advent je zpět!
... více - 5. listopad 2024:
Seminář "Protierozní ochrana půdy v dotačních a legislativních podmínkách"
Regionální agrární komora Ostrav ... více - 24. říjen 2024:
Co dělat na pozemcích postižených záplavami?
Opatření, která můž ... více
Seznam potravinářských předpisů ES - 1. část
Následující seznam je určen k orientaci v legislativě EU a zahrnuje nejvýznamnější směrnice, nařízení, rozhodnutí, příp. doporučení týkající se bezpečnosti a jakosti potravin. Nejsou zahrnuty předpisy zaměřené na ekonomické záležitosti (cla, podpory, dovozní a vývozní licence a kvóty, jednotkové ceny apod.), kterých je velké množství, jsou velmi specifické a velmi často se mění. Seznam je rozdělen do dvou částí:
1. část: Horizontální předpisy týkající se bezpečnosti a jakosti potravin
2. část: Komoditní předpisy týkající se bezpečnosti a jakosti potravin
V každé této části jsou názvy vybraných předpisů uvedeny v tematicky uspořádaných přílohách (otevřít kliknutím).
Veškerá nařízení (a také rozhodnutí určená ČR) jsou od přistoupení ČR k EU přímo platnou součástí české legislativy, zatímco směrnice jsou typem předpisů, které musí být do české legislativy ve stanoveném časovém limitu zapracovány.
Plné znění předpisů (nyní již většinou i v češtině) lze najít v Úředním věstníku ES (Official Journal EC) v tištěné nebo elektronické formě
SEZNAM PŘEDPISŮ
1. část. Horizontální předpisy týkající se bezpečnosti a jakosti potravin
Příloha 1: HYGIENA A BEZPEČNOST V POTRAVINOVÉM ŘETĚZCI
Příloha 2: VETERINÁRNÍ OPATŘENÍ, PRAVIDLA PRO PRODUKTY ŽIVOČIŠNÉHO PŮVODU
2.1 Veterinární opatření – obecně
2.2 Ochrana před přenosnými chorobami ve Společenství
2.3 Opatření v nových členských státech
2.4 Opatření při dovozu potravin živočišného původu z třetích zemí
2.5 Třetí země a podniky schválené pro dovoz živočišných produktů do Společenství
Příloha 3: OPATŘENÍ U POTRAVIN ROSTLINNÉHO PŮVODU
3.1 Ochrana rostlin
3.2 Dovoz rostlinných produktů ze třetích zemí
Příloha 4: DOZOR NAD POTRAVINAMI, LABORATOŘE, MONITORING
4.1 Úřední dozor nad potravinami
4.2 Laboratorní praxe, referenční laboratoře
4.3 Koordinovaný monitorizační program Společenství
4.4 Plány monitoringu jednotlivých zemí
Příloha 5: PŘÍDATNÉ A POMOCNÉ LÁTKY A AROMATA DO POTRAVIN
5.1 Přídatné látky
5.2 Vonné a chuťové látky
5.3 Pomocné látky
6.1 Obecné požadavky na krmiva
6.2 Doplňkové látky v krmivech
Příloha 7: KONTAMINANTY - kromě reziduí veterinárních prostředků a pesticidů
Příloha 8: OZAŘOVÁNÍ POTRAVIN, NUKLEÁRNÍ NEHODY
8.1 Ozařování potravin
8.2 Opatření po nukleární nehodě nebo jiné radiologické události
Příloha 9: MATERIÁLY A PŘEDMĚTY VE STYKU S POTRAVINAMI
9.1 Obecné
9.2 Plasty
9.3 Celulóza
9.4 Keramika
9.5 Aerosoly
10.1 Všeobecné
10.2 Speciální označování u určitých skupin potravin
10.3 Geografické označování a označování původu
10.4 Výrobky s se zvláštními vlastnostmi - certifikace specifického charakteru
Příloha 11: HMOTNOSTI A OBJEMY
Příloha 12: ZVLÁŠTNÍ VÝŽIVA A DOPLŇKY STRAVY
Příloha 13: ZMRAZENÉ POTRAVINY
Příloha 14: PRODUKTY EKOLOGICKÉHO ZEMĚDĚLSTVÍ
Příloha 15: GENOVÉ MANIPULACE A POTRAVINY NOVÉHO TYPU
15.1 GMO – obecné
15.2 Specificky zaměřená rozhodnutí – schválené/zakázané GM-plodiny
15.3 Potraviny a složky nového typu
Příloha 16: OBECNÉ PŘEDPISY S VÝZNAMEM PRO POTRAVINY
Zdroj: Ing. Irena Suková