Renata Šarjaková, 30. červenec 2007
Seznam potravinářských předpisů ES - 1. část
Číselná označení, vybraných potravinářských předpisů ES, jejich názvy a odkazy na Věstník ES - stav k 30.6.2007 (1. část: obecné kapitoly, 2. část: jednotlivé komodity).
 

Následující seznam je určen k orientaci v legislativě EU a zahrnuje nejvýznamnější směrnice, nařízení, rozhodnutí, příp. doporučení týkající se bezpečnosti a jakosti potravin. Nejsou zahrnuty předpisy zaměřené na ekonomické záležitosti (cla, podpory, dovozní a vývozní licence a kvóty, jednotkové ceny apod.), kterých je velké množství, jsou velmi specifické a velmi často se mění. Seznam je rozdělen do dvou částí:

  1. část: Horizontální předpisy týkající se bezpečnosti a jakosti potravin

  2. část: Komoditní předpisy týkající se bezpečnosti a jakosti potravin

V každé této části jsou názvy vybraných předpisů uvedeny v tematicky uspořádaných přílohách (otevřít kliknutím).

Veškerá nařízení (a také rozhodnutí určená ČR) jsou od přistoupení ČR k EU přímo platnou součástí české legislativy, zatímco směrnice jsou typem předpisů, které musí být do české legislativy ve stanoveném časovém limitu zapracovány.

Plné znění předpisů (nyní již většinou i v češtině) lze najít v Úředním věstníku ES (Official Journal EC) v tištěné nebo elektronické formě  

např. průběžně podle data vydání (od nejnovějších po r. 1998)

 

SEZNAM PŘEDPISŮ 

1. část. Horizontální předpisy týkající se bezpečnosti a jakosti potravin

 

Příloha 1:  HYGIENA  A  BEZPEČNOST  V  POTRAVINOVÉM  ŘETĚZCI

 

Příloha 2: VETERINÁRNÍ OPATŘENÍ, PRAVIDLA PRO PRODUKTY ŽIVOČIŠNÉHO PŮVODU

2.1    Veterinární opatření – obecně

2.2    Ochrana před přenosnými chorobami ve Společenství

2.3    Opatření v nových členských státech

2.4    Opatření při dovozu potravin živočišného původu  z třetích zemí

2.5    Třetí země a podniky schválené pro dovoz živočišných produktů do Společenství

 

Příloha 3:  OPATŘENÍ  U  POTRAVIN  ROSTLINNÉHO  PŮVODU

3.1    Ochrana rostlin

3.2    Dovoz rostlinných produktů ze třetích zemí

 

Příloha 4:  DOZOR NAD POTRAVINAMI, LABORATOŘE, MONITORING

4.1 Úřední dozor nad potravinami

4.2    Laboratorní praxe, referenční laboratoře

4.3    Koordinovaný monitorizační program Společenství

4.4    Plány monitoringu jednotlivých zemí

 

Příloha 5: PŘÍDATNÉ A POMOCNÉ LÁTKY A AROMATA DO POTRAVIN

5.1    Přídatné látky

5.2    Vonné a chuťové látky

5.3    Pomocné látky

 

Příloha 6: KRMIVA

6.1 Obecné požadavky na krmiva

6.2  Doplňkové látky v krmivech

 

Příloha 7:  KONTAMINANTY - kromě reziduí veterinárních prostředků a pesticidů

7.1 Ochranná opatření ohledně kontaminantů
7.2 Požadavky na kontrolu a metody odběru vzorků a analýzy

 

Příloha 8: OZAŘOVÁNÍ POTRAVIN,  NUKLEÁRNÍ NEHODY

8.1    Ozařování potravin

8.2    Opatření po nukleární nehodě nebo jiné radiologické události

 

Příloha 9: MATERIÁLY A PŘEDMĚTY VE STYKU S POTRAVINAMI

9.1     Obecné

9.2     Plasty

9.3     Celulóza

9.4     Keramika

9.5     Aerosoly

 

Příloha 10: OZNAČOVÁNÍ

10.1    Všeobecné

10.2    Speciální označování u určitých skupin potravin

10.3    Geografické označování a označování původu

10.4    Výrobky s se zvláštními vlastnostmi - certifikace specifického charakteru

 

Příloha 11: HMOTNOSTI A OBJEMY

 

Příloha 12: ZVLÁŠTNÍ VÝŽIVA A DOPLŇKY STRAVY

 

Příloha 13: ZMRAZENÉ POTRAVINY

 

Příloha 14: PRODUKTY EKOLOGICKÉHO ZEMĚDĚLSTVÍ

 

Příloha 15: GENOVÉ MANIPULACE A POTRAVINY NOVÉHO TYPU

15.1    GMO – obecné

15.2    Specificky zaměřená rozhodnutí – schválené/zakázané GM-plodiny

15.3    Potraviny a složky nového typu

 

Příloha 16: OBECNÉ PŘEDPISY S VÝZNAMEM PRO POTRAVINY


2. část. Komoditní předpisy týkající se bezpečnosti a jakosti potravin

 

Zdroj: Ing. Irena Suková


Hodnocení 1 | 2 | 3 | 4 | 5 => průměr 059
K článku nebyl zatím napsán žádný komentář