Renata Šarjaková, 30. červenec 2007
Speciální pšenice může působit preventivně proti rakovině a diabetu
Pšenice s vysokým obsahem speciálního druhu škrobu vykazuje významné schopnosti redukovat intestinální onemocnění a je vhodná především pro výrobu chleba a cereálních snídaní pro každodenní konzumaci.
 
Organizace pro vědecký a průmyslový výzkum Australského svazu (CSIRO) vyvinula pšenici s vysokým obsahem speciálního druhu škrobu, která při klinických humánních i animálních testech vykazovala významné schopnosti redukovat intestinální onemocnění. Uplatnění této pšenice by bylo žádoucí především při výrobě chleba a cereálních snídaní pro každodenní konzumaci. Výzkumníci nejprve vyvinuli ječmen s vysokým obsahem rezistentního škrobu, který zlepšuje činnost střevního traktu, ale protože ječmen se v Austrálii běžně nekonzumuje, využili genové inženýrství k vytvoření nové „super pšenice“. Nyní se výzkumný tým snaží získat tuto pšenici jiným způsobem, aby se vyhnuli etickým problémům spojeným s geneticky modifikovanými potravinami.
Zdroj: AP

Hodnocení 1 | 2 | 3 | 4 | 5 => průměr 067
K článku nebyl zatím napsán žádný komentář