Renata Šarjaková, 27. červenec 2007
Jak je to s listeriemi ?
Státní veterinární správa, sleduje bez ohledu na mediální pozornost, ve výrobě potravin živočišnéhého původu, případnou přítomnost řady potencionálně nebezpečných mikroorganismů.
 
Pozornost veterinárních inspektorů se kromě jiného soustřeďuje zejména na přítomnost bakterií Listeria monocytogenes.
Od počátku února 2007 až dosud provedli inspektoři všech krajských veterinárních správ ve výrobnách a zpracovnách přes tisíc cílených kontrol (1117). O situaci je každý týden  informován ústřední ředitel Státní veterinární správy.
Od února do července 2007 inspektoři zjistili téměř 50 pochybení; ve všech případech uložili buď závazný pokyn k odstranění závad, popřípadě mimořádné veterinární opatření spojené s uložením pokuty. Ve všech případech  zakázali uvedení produktu do oběhu a jeho zlikvidování v asanačním podniku.
Z hodnocení výsledků kontrol se ukazuje, že nejčastější pochybení zjišťovali veterinární inspektoři u masných tepelně opracovaných výrobků, které však byly opracované málo, tj. nedovařené. Jedná se především o různé klobásky, jitrnice, tlačenky a měkké salámy. Problémy byly zjištěny také u některých uzených ryb a sýrů. Ve všech zjištěných případech nebyly závadné výrobky propuštěny do tržní sítě a byly neškodně odstraněny (zlikvidovány) v asanačním podniku. U všech výrobců byla a jsou kontrolována nařízená veterinární opatření.
Přibližně  50 % nálezů pochází z masných výrobků,  30 % z rybích výrobků a asi po 10 % z mléčných výrobků a lahůdek. U lahůdkářských výrobků se výskyt listerií  týká asi ze 75 % těch, které obsahují majonézy. Z masných výrobků jsou potenciálně nejrizikovější výrobky vařené (50 %) a měkké (asi 15 %).
V případě českých výrobků  se do tržní sítě  uvádějí výrobky zdravotně nezávadné ze závodů, které jsou pod veterinární kontrolou. Pokud si zákazník není jistý kvalitou výrobku, musí řešit problém buď v rámci normálního reklamačního řádu, případně  kontaktovat místně příslušnou veterinární správu, která prověří ve kterém stádiu distribuce nebo výroby mohlo dojít k chybě.
 
Zdroj: Ing. Pavla Schneiderová

Hodnocení => průměr 104
K článku nebyl zatím napsán žádný komentář