Odkazy
- Agrární komora
- Agroweb
- Agris
- Asociace soukr. zemědělství
- Agronavigátor - ÚZEI
- Moravskoslezský kraj
- Min. zemědělství
- Min. pro místní rozvoj
- Min. životního prostředí
- Státní zem. interv. fond
- Český statistický úřad
- Sbírka zákonů
- Obchodní rejstřík
- Portál veřejné správy
- Vláda ČR
- Evropská unie
- Státní správa
- Poradci MZe
- Krajská informační střediska
- Infovenkov
Aktuality
- 5. listopad 2024:
Advent je zpět!
... více - 5. listopad 2024:
Seminář "Protierozní ochrana půdy v dotačních a legislativních podmínkách"
Regionální agrární komora Ostrav ... více - 24. říjen 2024:
Co dělat na pozemcích postižených záplavami?
Opatření, která můž ... více
Renata Šarjaková, 27. červenec 2007
Jak je to s listeriemi ?
Jak je to s listeriemi ?
Státní veterinární správa, sleduje bez ohledu na mediální pozornost, ve výrobě potravin živočišnéhého původu, případnou přítomnost řady potencionálně nebezpečných mikroorganismů.
Pozornost veterinárních inspektorů se kromě jiného soustřeďuje zejména na přítomnost bakterií Listeria monocytogenes.
Od počátku února 2007 až dosud provedli inspektoři všech krajských veterinárních správ ve výrobnách a zpracovnách přes tisíc cílených kontrol (1117). O situaci je každý týden informován ústřední ředitel Státní veterinární správy.
Od února do července 2007 inspektoři zjistili téměř 50 pochybení; ve všech případech uložili buď závazný pokyn k odstranění závad, popřípadě mimořádné veterinární opatření spojené s uložením pokuty. Ve všech případech zakázali uvedení produktu do oběhu a jeho zlikvidování v asanačním podniku.
Z hodnocení výsledků kontrol se ukazuje, že nejčastější pochybení zjišťovali veterinární inspektoři u masných tepelně opracovaných výrobků, které však byly opracované málo, tj. nedovařené. Jedná se především o různé klobásky, jitrnice, tlačenky a měkké salámy. Problémy byly zjištěny také u některých uzených ryb a sýrů. Ve všech zjištěných případech nebyly závadné výrobky propuštěny do tržní sítě a byly neškodně odstraněny (zlikvidovány) v asanačním podniku. U všech výrobců byla a jsou kontrolována nařízená veterinární opatření.
Přibližně 50 % nálezů pochází z masných výrobků, 30 % z rybích výrobků a asi po 10 % z mléčných výrobků a lahůdek. U lahůdkářských výrobků se výskyt listerií týká asi ze 75 % těch, které obsahují majonézy. Z masných výrobků jsou potenciálně nejrizikovější výrobky vařené (50 %) a měkké (asi 15 %).
V případě českých výrobků se do tržní sítě uvádějí výrobky zdravotně nezávadné ze závodů, které jsou pod veterinární kontrolou. Pokud si zákazník není jistý kvalitou výrobku, musí řešit problém buď v rámci normálního reklamačního řádu, případně kontaktovat místně příslušnou veterinární správu, která prověří ve kterém stádiu distribuce nebo výroby mohlo dojít k chybě.
Zdroj: Ing. Pavla Schneiderová
Hodnocení
=> průměr 100