Renata Šarjaková, 27. červenec 2007
Mají transgenní zvířata zelenou?
Transgenní krávy mohou být chráněny před mastitidami vyvolanými bakterií Staphylococus auerus, transgenní prasnice mohou produkovat více mléka a selata s vyšší hmotností při odstavu.
 
Na setkání Biotechnology Industry Organisation byly diskutovány také výzkumné práce týkající se produkce  transgenních zvířat. Vědci se domnívají, že jak životní prostředí, tak welfare  a bezpečnost potravin mohou být transgenními zvířaty zlepšeny. Zatím však není jasné, zda veřejnost bude s jejich produkcí a využitím souhlasit.
V současnosti bylo  v Agricultural Research Service v Beltsville vyvinuto 6 krav s kolísavou odolností  vůči mastitidám. Odolnost krav souvisí s genem   zodpovědným za zvýšenou produkci lysostaphinu v mléčné žláze, který ničí S. aureus. U transgenních krav s aplikovaným příslušným genem se složení  mléka nezměnilo; u krávy s nejvyšší produkcí lysostaphinu nebyl zjištěn S. aureus. Přestože se ukázalo, že zvýšená produkce lysostaphinu nevyvolává u krav problémy,  zaměřuje se další  výzkum na případné  změny u mléka nebo sýrů.
Z univerzity v Illinois informují o vývoji prasnic, které produkují více mléka, dříve po porodu a po delší dobu. Takové prasnice by mohly řešit problém slabých selat ve velkých vrzích. Podle odborníků zvýšení produkce alfa-laktalbuminu může zvýšit produkci  mléka a vyšší množství  růstového faktoru-1 (insulin-like growth factor-1) může vést k delší produkci pro selata zdravějšího mléka.
Výzkumníci na univerzitě v Illinois vyvinuli transgenní prasnice, které produkují více mléka. Výsledky výzkumu ukazují, že selata od transgenních prasnic vykazují vyšší přírůstky hmotnosti. Ve vrhu nejsou slabá selata, protože všechna dostávají dostatek mléka.
Vyloučení slabých selat a zdravější selata  lze považovat za důsledek  zlepšení welfare. Zvýšená hmotnost selat při odstavu redukuje dobu krmení o tři až čtyři dny, menší množství  odpadů a snížení nepříznivého dopadu chovu prasat na životní prostředí.
 
Zdroj: ing. Pavla Schneiderová

Hodnocení => průměr 069
K článku nebyl zatím napsán žádný komentář