Renata Šarjaková, 26. červenec 2007
Vápník, vitamín D a obezita
Jsou popsány možné mechanismy snižování tělesné hmotnosti vyššími dávkami vápníku v potravě.
             Obezita je multifaktoriálně podmíněné onemocnění. Jednou z přídatných látek, která může ovlivnit vznik obezity, je vápník. Při pokusech na myších se prokázalo, že vyšší dávky vápníku stimulují tvorbu UCP bílkovin, které následně snižují účinnost metabolismu a zvyšují produkci tepla. Vápník také snižuje tvorbu enzymu syntázy mastných kyselin, snižuje pocit hladu a může přispívat k většímu vylučování tuku stolicí. V některých studiích s podáváním vápníku se prokázalo zvýšení tvorby HDL cholesterolu a snížení podílu LDL cholesterolu .  Vápník snižuje i vstřebávání tuku ze stravy. Větší efekt prokazuje vápník mléčného původu než anorganický vápník. Účinek vápníku stimuluje dostatečné množství vitaminu D.
 
Zdroj: Ing. Ctibor Perlín, CSc.
 

Hodnocení => průměr 078
K článku nebyl zatím napsán žádný komentář