Odkazy
- Agrární komora
- Agroweb
- Agris
- Asociace soukr. zemědělství
- Agronavigátor - ÚZEI
- Moravskoslezský kraj
- Min. zemědělství
- Min. pro místní rozvoj
- Min. životního prostředí
- Státní zem. interv. fond
- Český statistický úřad
- Sbírka zákonů
- Obchodní rejstřík
- Portál veřejné správy
- Vláda ČR
- Evropská unie
- Státní správa
- Poradci MZe
- Krajská informační střediska
- Infovenkov
Aktuality
- 5. listopad 2024:
Advent je zpět!
... více - 5. listopad 2024:
Seminář "Protierozní ochrana půdy v dotačních a legislativních podmínkách"
Regionální agrární komora Ostrav ... více - 24. říjen 2024:
Co dělat na pozemcích postižených záplavami?
Opatření, která můž ... více
Renata Šarjaková, 26. červenec 2007
Vápník, vitamín D a obezita
Vápník, vitamín D a obezita
Jsou popsány možné mechanismy snižování tělesné hmotnosti vyššími dávkami vápníku v potravě.
Obezita je multifaktoriálně podmíněné onemocnění. Jednou z přídatných látek, která může ovlivnit vznik obezity, je vápník. Při pokusech na myších se prokázalo, že vyšší dávky vápníku stimulují tvorbu UCP bílkovin, které následně snižují účinnost metabolismu a zvyšují produkci tepla. Vápník také snižuje tvorbu enzymu syntázy mastných kyselin, snižuje pocit hladu a může přispívat k většímu vylučování tuku stolicí. V některých studiích s podáváním vápníku se prokázalo zvýšení tvorby HDL cholesterolu a snížení podílu LDL cholesterolu . Vápník snižuje i vstřebávání tuku ze stravy. Větší efekt prokazuje vápník mléčného původu než anorganický vápník. Účinek vápníku stimuluje dostatečné množství vitaminu D.
Zdroj: Ing. Ctibor Perlín, CSc.
Hodnocení
=> průměr 076