Renata Šarjaková, 26. červenec 2007
Pít či nepít mléko ?
Celá řada neopodstatněných tvrzení o škodlivosti mléka je vyvracena odbornými argumenty i celoživotními argumenty osob, kteří jej jako základní potravinu užívají denně ve svém jídelníčku.
 
Trvalé místo v oblasti potravinových a výživových mýtů zaujímá bezkonkurenčně mléko. Autor Ing. Ctibor Perlín, CSc., jako vědecký pracovník VÚ, vyvrací šířené polopravdy, že mléko způsobuje u zdravých osob různé druhy zdravotních problémů (průjmy, astma, kožní ekzémy, artritidy, anémie) s poukazem na možné vyvolání alergie na kasein a laktózovou intoleranci. Ve shodě s vědeckými statěmi oponuje možnosti, že xantinoxidáza z mléka je příčinou srdečních onemocnění, že riziko stoupá v případě homogenizace mléka, že mléko přispívá k bolestem hlavy, omezuje schopnost vstřebávat vápník, podporuje aterosklerózu, je příčinou nedostatku chromu, obsahuje škodlivé hormony estradiol a somatotropní hormon apod. Negativní odsouzení mléka vychází z nevhodně a zjednodušeně prezentovaných názorů a mnohdy i tendenčně vykonstruovaných.
 
Zdroj: Ing. Ctibor Perlín, CSc.

Hodnocení => průměr 094
K článku nebyl zatím napsán žádný komentář