Odkazy
- Agrární komora
- Agroweb
- Agris
- Asociace soukr. zemědělství
- Agronavigátor - ÚZEI
- Moravskoslezský kraj
- Min. zemědělství
- Min. pro místní rozvoj
- Min. životního prostředí
- Státní zem. interv. fond
- Český statistický úřad
- Sbírka zákonů
- Obchodní rejstřík
- Portál veřejné správy
- Vláda ČR
- Evropská unie
- Státní správa
- Poradci MZe
- Krajská informační střediska
- Infovenkov
Aktuality
- 5. listopad 2024:
Advent je zpět!
... více - 5. listopad 2024:
Seminář "Protierozní ochrana půdy v dotačních a legislativních podmínkách"
Regionální agrární komora Ostrav ... více - 24. říjen 2024:
Co dělat na pozemcích postižených záplavami?
Opatření, která můž ... více
Renata Šarjaková, 26. červenec 2007
Pít či nepít mléko ?
Pít či nepít mléko ?
Celá řada neopodstatněných tvrzení o škodlivosti mléka je vyvracena odbornými argumenty i celoživotními argumenty osob, kteří jej jako základní potravinu užívají denně ve svém jídelníčku.
Trvalé místo v oblasti potravinových a výživových mýtů zaujímá bezkonkurenčně mléko. Autor Ing. Ctibor Perlín, CSc., jako vědecký pracovník VÚ, vyvrací šířené polopravdy, že mléko způsobuje u zdravých osob různé druhy zdravotních problémů (průjmy, astma, kožní ekzémy, artritidy, anémie) s poukazem na možné vyvolání alergie na kasein a laktózovou intoleranci. Ve shodě s vědeckými statěmi oponuje možnosti, že xantinoxidáza z mléka je příčinou srdečních onemocnění, že riziko stoupá v případě homogenizace mléka, že mléko přispívá k bolestem hlavy, omezuje schopnost vstřebávat vápník, podporuje aterosklerózu, je příčinou nedostatku chromu, obsahuje škodlivé hormony estradiol a somatotropní hormon apod. Negativní odsouzení mléka vychází z nevhodně a zjednodušeně prezentovaných názorů a mnohdy i tendenčně vykonstruovaných.
Zdroj: Ing. Ctibor Perlín, CSc.