Odkazy
- Agrární komora
- Agroweb
- Agris
- Asociace soukr. zemědělství
- Agronavigátor - ÚZEI
- Moravskoslezský kraj
- Min. zemědělství
- Min. pro místní rozvoj
- Min. životního prostředí
- Státní zem. interv. fond
- Český statistický úřad
- Sbírka zákonů
- Obchodní rejstřík
- Portál veřejné správy
- Vláda ČR
- Evropská unie
- Státní správa
- Poradci MZe
- Krajská informační střediska
- Infovenkov
Aktuality
- 5. listopad 2024:
Advent je zpět!
... více - 5. listopad 2024:
Seminář "Protierozní ochrana půdy v dotačních a legislativních podmínkách"
Regionální agrární komora Ostrav ... více - 24. říjen 2024:
Co dělat na pozemcích postižených záplavami?
Opatření, která můž ... více
Renata Šarjaková, 25. červenec 2007
Přísady do funkčních potravin
Přísady do funkčních potravin
Různé způsoby obohacení masných výrobků při jejich zpracování.
Přísady do funkčních potravin
Článek : 61674 ; Vydáno : 25.7. 2007 - Dnes ; Autor : Ing. Iva Hvízdalová
Různé způsoby obohacení masných výrobků.
Přísady hrají stoupající měrou hlavní roli ve výrobě masa a masných výrobků. Spotřebitelé, kteří kladou důraz na své zdraví, požadují po výrobcích, kteří pracují ve zpracovatelském průmyslu stále kvalitnější potraviny.
V moderní výživě,narůstá množství přídatných látek u „fitness a wellness“ masa a masných výrobků. Tím se může měnit jejich charakter. Výrobci kladou velký důraz na to, aby při výrobě masných výrobků nebyl používán glutaman, který mnoha konzumentům způsobuje alergie. Přírodní kořenící látky hrají při výrobě funkčních potravin velkou roli, ve výrobě se stále více upouští od využití aditiv označených písmenem E.
Citri-Fi®fibre se nazývá nový potravinářský přípravek, který obsahuje vlákna citrusů, uplatňuje se při výrobě funkčních potravin jako relativně nová forma přídavků uvedená na trh v posledních letech. Má vliv na zvětšení vnitřní povrchové hmoty a dochází ke zlepšení jeho schopnosti ovlivňovat přítomnost tuků a fosforečnanů. Při použití tohoto přípravku dochází ke snížení obsahu tuku. Díky vlastnosti udržovat v masném výrobku vlhkost zůstává vlivem přítomných citrusových vláken příjemný pocit v ústech. Nedochází k ovlivnění chuti, barvy, objemu nebo jeho textury takto připravených masných výrobků.
Řada potravinářských výrobců upravuje konečné výrobky tak, že dochází ke snížení obsahu trans-tuků, aniž by došlo ke stoupání hladiny nasycených tuků. Vysoce rozšířená citrusová vlákna jsou schopna těsně navázat velké množství vody. Ve výsledku dochází k získání typicky neutrální chuti výsledné potraviny.
V klobásách kde je obsažena vlákninová složka Citri-Fi®fibre se může snižovat celkový obsah tuku do 28 procent. Rovněž dochází ke snížení obsahu nasycených tuků o 33 procenta. Po této úpravě vůbec nedochází ke změně chuti, ta se udržuje na stále stejném základě. Nově vytvořené potraviny mají takové složení, že se při jejich konzumaci dostává do těla řada zdravotně významných látek. Jedním z nich je zejména vysoký obsah vlákniny, která je v nich přítomna podle přesně stanovené receptury. Potravinářské produkty, jako jsou různé masné výrobky, například salámy, párky nebo hamburgery, využívají dříve uvedených pozitivních vlivů.
Dalším krokem při výrobě funkčních masných výrobků je vyloučení přítomnosti fosforečnanů. Fosforečnany jsou často používané v masných výrobcích kde ovlivňují vázání vody. Ale mohou mít i negativní vliv na jeho zdravotní působení.
Podle odborníků může výrobek Citri-Fi®fibre nahradit fosforečnan sodný přičemž dochází ke snížení jeho hladiny.
V tomto oboru významně působí společnost Wiberg, která se jako jedna z prvních soustředila v první řadě na výrobu masa a masných výrobků optimálně působící na lidské zdraví. Výroba výše uvedených potravin potravin tvoří až osmdesát procent z jejího celkového obratu. Nabídka potravin je ovlivněna požadavky spotřebitelů. Jejich výroba je pečlivě kontrolována během celého výrobního řetězce od počátku, přes balení, až po umístění do regálů v obchodech. Při vývoji nových výrobků je potřeba stále sledovat požadavky spotřebitelů a neprodleně na ně reagovat.
V moderní výživě,narůstá množství přídatných látek u „fitness a wellness“ masa a masných výrobků. Tím se může měnit jejich charakter. Výrobci kladou velký důraz na to, aby při výrobě masných výrobků nebyl používán glutaman, který mnoha konzumentům způsobuje alergie. Přírodní kořenící látky hrají při výrobě funkčních potravin velkou roli, ve výrobě se stále více upouští od využití aditiv označených písmenem E.
Citri-Fi®fibre se nazývá nový potravinářský přípravek, který obsahuje vlákna citrusů, uplatňuje se při výrobě funkčních potravin jako relativně nová forma přídavků uvedená na trh v posledních letech. Má vliv na zvětšení vnitřní povrchové hmoty a dochází ke zlepšení jeho schopnosti ovlivňovat přítomnost tuků a fosforečnanů. Při použití tohoto přípravku dochází ke snížení obsahu tuku. Díky vlastnosti udržovat v masném výrobku vlhkost zůstává vlivem přítomných citrusových vláken příjemný pocit v ústech. Nedochází k ovlivnění chuti, barvy, objemu nebo jeho textury takto připravených masných výrobků.
Řada potravinářských výrobců upravuje konečné výrobky tak, že dochází ke snížení obsahu trans-tuků, aniž by došlo ke stoupání hladiny nasycených tuků. Vysoce rozšířená citrusová vlákna jsou schopna těsně navázat velké množství vody. Ve výsledku dochází k získání typicky neutrální chuti výsledné potraviny.
V klobásách kde je obsažena vlákninová složka Citri-Fi®fibre se může snižovat celkový obsah tuku do 28 procent. Rovněž dochází ke snížení obsahu nasycených tuků o 33 procenta. Po této úpravě vůbec nedochází ke změně chuti, ta se udržuje na stále stejném základě. Nově vytvořené potraviny mají takové složení, že se při jejich konzumaci dostává do těla řada zdravotně významných látek. Jedním z nich je zejména vysoký obsah vlákniny, která je v nich přítomna podle přesně stanovené receptury. Potravinářské produkty, jako jsou různé masné výrobky, například salámy, párky nebo hamburgery, využívají dříve uvedených pozitivních vlivů.
Dalším krokem při výrobě funkčních masných výrobků je vyloučení přítomnosti fosforečnanů. Fosforečnany jsou často používané v masných výrobcích kde ovlivňují vázání vody. Ale mohou mít i negativní vliv na jeho zdravotní působení.
Podle odborníků může výrobek Citri-Fi®fibre nahradit fosforečnan sodný přičemž dochází ke snížení jeho hladiny.
V tomto oboru významně působí společnost Wiberg, která se jako jedna z prvních soustředila v první řadě na výrobu masa a masných výrobků optimálně působící na lidské zdraví. Výroba výše uvedených potravin potravin tvoří až osmdesát procent z jejího celkového obratu. Nabídka potravin je ovlivněna požadavky spotřebitelů. Jejich výroba je pečlivě kontrolována během celého výrobního řetězce od počátku, přes balení, až po umístění do regálů v obchodech. Při vývoji nových výrobků je potřeba stále sledovat požadavky spotřebitelů a neprodleně na ně reagovat.
Výrobky společnosti Wiberg Vital nabízejí řadu zdraví prospěšných aplikací u nově vyvinutých masných výrobků, které také mají významný vliv na výživu lidí. Pro použití omega-3 směsi byla navržena kombinace vyvolávající postupné snížení obsahu tuku. To bylo způsobeno použitými, na vlákninu bohatými složkami, obsahujícími i cenné omega-3 mastné kyseliny. Byla vytvořena také nová úprava výrobků společnosti Wiberg, kdy se uplatňují pro snadné použití omega-3 mleté složky s vlákninou. Tato směs může být použita k obohacování různých masných výrobků, jakými jsou hamburgery, masové kuličky nebo další výrobky z mletého masa s vysokou kvalitou omega-3 kyselin. Nový výrobek společnosti Wiberg Natrivit může být použit tak, že lze s jeho pomocí vyrábět párky se sníženým obsahem sodíku.
Natrivit v první řadě nahrazuje minerály a soli tak, že dochází k zabezpečení konvenční funkčnosti, aniž by byla narušena chuť párků a šunkových výrobků. Společnost Wiberg vyvinula salámy s obsahem jogurtu. Na trh se uvádějí lehké masné výrobky u nichž nedošlo k výrazné změně chuti oproti obvyklým masným výrobkům. Nové masné výrobky nemají takové složení, které by vyžadovalo jiné způsoby uchovávání než mají tradiční masné výrobky.
Natrivit v první řadě nahrazuje minerály a soli tak, že dochází k zabezpečení konvenční funkčnosti, aniž by byla narušena chuť párků a šunkových výrobků. Společnost Wiberg vyvinula salámy s obsahem jogurtu. Na trh se uvádějí lehké masné výrobky u nichž nedošlo k výrazné změně chuti oproti obvyklým masným výrobkům. Nové masné výrobky nemají takové složení, které by vyžadovalo jiné způsoby uchovávání než mají tradiční masné výrobky.
Přidaná složka obsahuje jogurt připravený z odstředěného mléka. Jogurt může být do nového výrobku zapracován bez zvýšeného výrobního úsilí. Kromě masa tvoří zelenina nedílnou součást masných výrobků, které jsou považovány za bioaktivní. Jejich působením vzniká žádaný účinek, který působí a posiluje imunitní systém a také snižuje riziko vzniku různých chorob, jakými jsou například rakovina a onemocnění srdce. Důležité látky se vyskytují pouze v rostlinách (ovoci, zelenině a v obilných složkách). Z těchto přirozených syrových materiálů mohou být použity složky pro výrobu potravin. Společnost Wiberg nabízí pro masné výrobky další nové možnosti přídavků z rostlinných extraktů. Nabízejí se druhotné rostlinné extrakty z rajských jablek, dýní a mrkve pro použití při výrobě masných výrobků zejména játrovek, které jsou pak snadněji stravitelné.
Dalším přídavkem do masných výrobků je sója. Sója může být u některých spotřebitelů zdrojem potenciální energie, ale i původcem některých typů alergií. U většiny však poskytují značné a uznávané zdravotní výhody. Nabízí se celá řada různých preparátů ze sójových bílkovin, které mohou masným výrobkům přinášet řadu různých výhod. Sójové bílkoviny jsou z 97-99 procent stravitelné, jsou bohaté na stopové prvky jako je železo a vitaminy skupiny B a obsahují všech devět esenciálních aminokyselin. Výzkum ukázal, že významnou roli může hrát faktor který ovlivňuje zvýšení hustoty kostí. Proto tyto výrobky stojí ve v popředí zájmu jak u běžné populace, tak i u aktivních sportovců. Sója se může také použít díky pozitivnímu vlivu na snižování hladiny cholesterolu. Americký úřad pro potraviny a léky uvedl, že konzumace sóji způsobuje snižování rizika onemocnění srdce.
Dalším přídavkem do masných výrobků je sója. Sója může být u některých spotřebitelů zdrojem potenciální energie, ale i původcem některých typů alergií. U většiny však poskytují značné a uznávané zdravotní výhody. Nabízí se celá řada různých preparátů ze sójových bílkovin, které mohou masným výrobkům přinášet řadu různých výhod. Sójové bílkoviny jsou z 97-99 procent stravitelné, jsou bohaté na stopové prvky jako je železo a vitaminy skupiny B a obsahují všech devět esenciálních aminokyselin. Výzkum ukázal, že významnou roli může hrát faktor který ovlivňuje zvýšení hustoty kostí. Proto tyto výrobky stojí ve v popředí zájmu jak u běžné populace, tak i u aktivních sportovců. Sója se může také použít díky pozitivnímu vlivu na snižování hladiny cholesterolu. Americký úřad pro potraviny a léky uvedl, že konzumace sóji způsobuje snižování rizika onemocnění srdce.
Zdroj: Ing. iva Hvízdalová