Odkazy
- Agrární komora
- Agroweb
- Agris
- Asociace soukr. zemědělství
- Agronavigátor - ÚZEI
- Moravskoslezský kraj
- Min. zemědělství
- Min. pro místní rozvoj
- Min. životního prostředí
- Státní zem. interv. fond
- Český statistický úřad
- Sbírka zákonů
- Obchodní rejstřík
- Portál veřejné správy
- Vláda ČR
- Evropská unie
- Státní správa
- Poradci MZe
- Krajská informační střediska
- Infovenkov
Aktuality
- 5. listopad 2024:
Advent je zpět!
... více - 5. listopad 2024:
Seminář "Protierozní ochrana půdy v dotačních a legislativních podmínkách"
Regionální agrární komora Ostrav ... více - 24. říjen 2024:
Co dělat na pozemcích postižených záplavami?
Opatření, která můž ... více
Renata Šarjaková, 20. červenec 2007
Prebiotika z kukuřičných palic
Prebiotika z kukuřičných palic
Technikou autohydrolýzy byla z kukuřičných palic získána vláknina, která podporuje růst přátelských bakterií ve střevním traktu.
Výzkumníci z National Institute of Engineering a Higher Institute of Agriculture v Lisabonu vyvinuli novou metodu (popsanou v casopisu LWT - Food Science and Technology,Volume 40, Issue 6, August 2007, Pages 963-972) získávání vlákniny z kukuricných palic, která podporuje rust prátelských bakterií ve strevním traktu. Postup využívá techniku autohydrolýzy, kterou se z kukuricných palic uvolnují nestravitelné oligosacharidy s prebiotickou aktivitou, které se mohou využívat pro tvorbu nových symbiotických preparátu. Provedený výzkum potvrdil, že autohydrolýza predstavuje velice slibný postup pro produkci oligosacharidu z kukuricných palic, které jsou schopny podporovat rust bakterií Bifidobacterium adolescentis na rozdíl od komercních xylooligosacharidu. Prebiotické ingredience, resp. ingredience, které podporují a zvyšují rust prospešných probiotických bakterií ve strevech predstavují v soucasné dobe na evropském trhu hodnotu ve výši 90 mil. EUR, která by podle prognózy spolecnosti Frost&Sullivan mela do roku 2010 dosáhnout 179,7 mil. EUR. Trh je prozatím tvoren z prevážné cásti inulinovými preparáty trí evropských producentu, ovšem další výrobci potravinárských ingrediencí se intenzivne zabývají zvyšováním prebiotického úcinku svých výrobku, protože se v praxi ukazuje, že prebiotika mohou hrát mnohem duležitejší roli než probiotické bakterie, kterým slouží jako potrava. Prebiotika, tvorená nerozpustnou vlákninou a oligosacharidy, se mohou snáze než probiotické bakterie inkorporovat do rady ruzných finálních produktu. Výzkum zahrnoval degradaci kukuricné hemicelulosy a selektivní uvolnení rozpustných xylooligosacharidu (XOS). Prebiotická aktivita dvou frakcí s prumerným stupnem polymerace (DP) 3–4, resp. 5–6 byla porovnávána s komercním preparátem XOS ((Xylo-Oligo95P, Suntory, Japan). Dále byla testována schopnost techto oligosacharidu, predevším xylotriosy a xylotetraosy, podporovat rust vybraných strevních bakterií zahrnujících Bifidobacterium adolescentis, B. longum, Lactobacillus brevis a L. fermentum. Bylo, zjišteno, že B. adolescentis a L. brevis vykazují maximální rust a spotrebu XOS, zatímco rust B. longum a L. fermentum byl relativne malý. Je treba ovšem provádet další výzkumy, aby se u xylooligosacharidu z kukuricných palic zjistila schopnost selektivní stimulace rustu skupin užitecných bakterií v intestinálním ekosystému. Jedním z možných zpusobu další práce muže být výpocet prebiotického indexu (PI) xylooligosacharidu získaných autohydrolýzou, který by umožnil kvantitativní popis prebiotického úcinku xylooligosacharidu z kukuricných palic za prítomnosti dalších skupin intestinálních bakterií a soucasne porovnání pusobení ruzných oligosacharidu.
Zdroj: Ing. Olga Kopáčová
Hodnocení
=> průměr 112