Odkazy
- Agrární komora
- Agroweb
- Agris
- Asociace soukr. zemědělství
- Agronavigátor - ÚZEI
- Moravskoslezský kraj
- Min. zemědělství
- Min. pro místní rozvoj
- Min. životního prostředí
- Státní zem. interv. fond
- Český statistický úřad
- Sbírka zákonů
- Obchodní rejstřík
- Portál veřejné správy
- Vláda ČR
- Evropská unie
- Státní správa
- Poradci MZe
- Krajská informační střediska
- Infovenkov
Aktuality
- 5. listopad 2024:
Advent je zpět!
... více - 5. listopad 2024:
Seminář "Protierozní ochrana půdy v dotačních a legislativních podmínkách"
Regionální agrární komora Ostrav ... více - 24. říjen 2024:
Co dělat na pozemcích postižených záplavami?
Opatření, která můž ... více
Renata Šarjaková, 21. červen 2007
Nutriční hodnota zbytků po výrobě biopaliv z řepky.
Nutriční hodnota zbytků po výrobě biopaliv z řepky.
Použití obilovin a olejnin pro výrobu biopaliv pravděpodobně sníží jejich dostupnost jako krmiva pro zvířata.
Ve světě je zřejmá tendence využívat obnovitelné zdroje energie a v souvislosti s tím roste poptávka po obilovinách a olejninách používaných buď k extrakci nafty, nebo k přeměně sacharidů přímo na tepelnou energii nebo k výrobě etanolu, butanolu a dalších produktů, které mohu být použity k náhradě fosilních paliv jako biopaliva.
Přibližně 80 % biopaliv v EU je vyráběno z řepky. Po zpracování řepky na biopaliva zůstává velké množství zbytků, bohatých na protein, které mohou být využity jako krmivo pro zvířata. Zatím existuje málo informací o nutriční hodnotě a užití těchto surovin jako krmiva pro drůbež.
Cílem studie z Iránu bylo získat základní údaje o krmné kvalitě řepkových zbytků po extrakci oleje při výrobě biopaliva. Výsledky pokusů dokazují, že tyto zbytky mohou mít lepší nutriční hodnotu než běžný řepkový šrot a mohou být užity jako krmná složka v krmivech pro drůbež. Dále bylo zjištěno, že přídavek exogenních enzymů může zlepšit nutriční kvalitu suroviny; významné jsou enzymy, které rozkládají pektiny, arabinany a arabinogalaktany, které jsou hlavní složkou neškrobnatých polysacharidů.
Zdroj: Ing. Pavla Schneiderová
Hodnocení
=> průměr 106