Odkazy
- Agrární komora
- Agroweb
- Agris
- Asociace soukr. zemědělství
- Agronavigátor - ÚZEI
- Moravskoslezský kraj
- Min. zemědělství
- Min. pro místní rozvoj
- Min. životního prostředí
- Státní zem. interv. fond
- Český statistický úřad
- Sbírka zákonů
- Obchodní rejstřík
- Portál veřejné správy
- Vláda ČR
- Evropská unie
- Státní správa
- Poradci MZe
- Krajská informační střediska
- Infovenkov
Aktuality
- 5. listopad 2024:
Advent je zpět!
... více - 5. listopad 2024:
Seminář "Protierozní ochrana půdy v dotačních a legislativních podmínkách"
Regionální agrární komora Ostrav ... více - 24. říjen 2024:
Co dělat na pozemcích postižených záplavami?
Opatření, která můž ... více
Renata Šarjaková, 18. červen 2007
Snižování kontaminace jatečných těl: namáčení a sprejování (III)
Snižování kontaminace jatečných těl: namáčení a sprejování (III)
Zpracovatelé drubeže vycházejí při likvidaci salmonel z hypotézy překážek aplikovaných v různých místech zpracovatelských podniků.
Hypotéza předpokládá, že čím více zásahů se proti salmonelám použije, tím je méně pravděpodobné, že bakterie přežijí do konce zpracovatelského procesu. Jako konečnou překážku užívají některé výrobní společnosti namáčení nebo nebo sprchování brojlerů po chlazení.
Předností tohoto postupu je, že kuřata jsou při aplikaci chemické látky čistější než v jakémkoli jiném bodě zpracovatelského procesu a je nejvyšší pravděpodobnost, že bude tato látka působit proti bakteriím na povrchu kůže aniž by došlo k její reakci s odpadní organickou hmotou. Chemické látky, jako je kyselý chloristan sodný, jsou nejúčinnější v případě, že mohou působit přímo na bakterie bez reakce s organickou hmotou. Obecně platí, že výkaly, tuk, protein, krev, žluč a bakteriální biofilmy, které se mohou vyskytnout na povrchu jatečných těl, jsou odstraněny jakmile jatečné tělo opustí chladič.
K chemickým látkám užívaným pro desinfekci patří kyselý chloristan sodný (Sanova); kyselina chlorná; kyselina peroctová; směs chlorovodíku, kyseliny citronové a fosforečné; oxid chloričitý a elektrolyzovaná oxidovaná voda (electrolyzed oxidative water).
Z drůbežářských společnosti sdružených v US Poultry and Egg Assocation jich 67 % užívá chloristan sodný, 25 % oxid chloričitý a 8 % kyselinu chlornou. Koupací tanky užívané pro jejich aplikaci mají různou velikost (189 až 378 l nebo 18 900 až 37 800 l);. doba kontaktu jatečného těla s chemickou látkou v tanku kolísá od 8 sekund do 30 minut.
Koupání nebo spreyování jatečných těl po chlazení je úspěšné a společnosti zjišťují, že zásahy během celého procesu zpracování spolu s máčením po chlazení mohou být pro snižování salmonel a dalších bakterií na přijatelnou hladinu, účinné.
Zdroj: Ing. Pavla Schneiderová
Hodnocení
=> průměr 072