Odkazy
- Agrární komora
- Agroweb
- Agris
- Asociace soukr. zemědělství
- Agronavigátor - ÚZEI
- Moravskoslezský kraj
- Min. zemědělství
- Min. pro místní rozvoj
- Min. životního prostředí
- Státní zem. interv. fond
- Český statistický úřad
- Sbírka zákonů
- Obchodní rejstřík
- Portál veřejné správy
- Vláda ČR
- Evropská unie
- Státní správa
- Poradci MZe
- Krajská informační střediska
- Infovenkov
Aktuality
- 5. listopad 2024:
Advent je zpět!
... více - 5. listopad 2024:
Seminář "Protierozní ochrana půdy v dotačních a legislativních podmínkách"
Regionální agrární komora Ostrav ... více - 24. říjen 2024:
Co dělat na pozemcích postižených záplavami?
Opatření, která můž ... více
Renata Šarjaková, 18. červen 2007
Zájem o probiotika roste
Zájem o probiotika roste
V souvislosti se zákazem antibiotických stimulátorů růstu hledají odborníci jejich alternativy. Nejvyšší pozornost vzbuzují dvě skupiny a sice probiotika a funkční sacharidy.
Zatímco veřejnost může mít určité povědomí o probiotikách, jsou funkční sacharidy pro mnohé novým termínem. Trvalý přísun příznivých bakterií (probioitka), specifické substráty pro příznivé bakterie (fermentovatelná prebiotika) a funkční sacharidy (jako jsou mono-, oligo- sacharidy - MOS) zajistí udržení příznivé stabilní střevní mikroflóry (eubiosa). Problémy, v minulosti spojované s probiotiky, souvisely se špatnou kvalitou výrobku nebo chybným produktem obsahujícím malé množství nebo žádné živé organismy. Navíc teplota při peletování a konzervační látky aplikované do krmiva mohou nepříznivě ovlivnit probiotické přípravky. Probiotika jsou dnes stabilnější a mají lepší kvalitu než dříve.
Příznivý účinek bakterií mléčného kvašení jako probiotik spočívá v upevnění nebo obnově zdraví trávicího traktu, v redukovaném zápachu výkalů, okyselení trávicího traktu, v tvorbě metabolitů, které mohou inhibovat patogeny, ve zlepšení imunitní funkce organismu a v protirakovinných vlastnostech. Existuje řada metabolitů, které jsou uváděny jako inhibitory patogenních bakterií. Patří k nim organické kyseliny, peroxidy, bakteriokiny a širokospektré antimikrobiální látky. Jako probiotika se také užívají kmeny Bacillus; výsledky jsou smíšené. Jejich nejzajímavější vlastností je schopnost tvoři tepelně odolné a stabilní spory. Bakterie tvořící spory mohou být tolerantní vůči vyšším teplotám a tlakům a zůstat živé. Potenciální problém při užití Bacillus může být situace, kdy se tyto organismy vrátí do vegetativního stavu v trávicí traktu zvířat.
Funkční sacharidy, aplikované jako krmné složky (prebiotika) mají schopnost modulace mikroorganismů v trávicím traktu; mohou ovlivnit a ochránit zdraví organismu v důsledku stimulace příznivých mikroorganismů, mohou také zeslabit virulenci patogenů a stejně tak mohou zvýšit antiadhezivní efekt trávicího traktu proti patogenním bateriím.
Stále více se ukazuje, že nestravitelné oligosacharidy nejsou jen energetickým zdrojem pro mikroflóru tlustého střeva, ale mají důležitou úlohu v buněčném metabolismu, struktuře proteinu a jeho funkci, v komunikaci mezi buňkami a v imunitě hostitele. U zvířat vyvolává aplikace prebiotik řadu fyziologických reakcí jako důsledek modifikace aktivity trávicího traktu; funkční sacharidy mohou ovlivnit metabolismus energie a lipidů, endokrinní funkce a imunitní stav zvířat. Náklady na výrobu, jednoduchá technologie extrakce a potenciálně neomezená dodávka vytvářejí z funkčních sacharidů produkty, které v blízké budoucnosti budou mít vedoucí postavení na trhu stimulátorů růstu.
Hodnocení
=> průměr 115