Renata Šarjaková, 18. červen 2007
Zájem o probiotika roste
V souvislosti se zákazem antibiotických stimulátorů růstu hledají odborníci jejich alternativy. Nejvyšší pozornost vzbuzují dvě skupiny a sice probiotika a funkční sacharidy.
 
Zatímco veřejnost může mít určité povědomí o  probiotikách, jsou  funkční sacharidy pro mnohé novým termínem. Trvalý přísun příznivých bakterií (probioitka), specifické substráty pro příznivé bakterie (fermentovatelná prebiotika) a funkční sacharidy (jako jsou mono-, oligo- sacharidy - MOS) zajistí udržení příznivé stabilní střevní mikroflóry (eubiosa). Problémy, v minulosti spojované  s probiotiky, souvisely se špatnou kvalitou výrobku nebo  chybným produktem obsahujícím malé množství nebo žádné živé organismy. Navíc teplota při peletování  a konzervační látky aplikované do krmiva mohou nepříznivě ovlivnit probiotické přípravky. Probiotika jsou dnes stabilnější a mají lepší kvalitu než dříve.
Příznivý účinek bakterií mléčného kvašení jako probiotik spočívá v upevnění nebo obnově zdraví trávicího traktu, v  redukovaném zápachu výkalů, okyselení trávicího traktu, v tvorbě metabolitů, které mohou inhibovat patogeny, ve zlepšení imunitní funkce organismu a v protirakovinných vlastnostech. Existuje řada metabolitů, které jsou uváděny jako inhibitory patogenních bakterií. Patří k nim  organické kyseliny, peroxidy, bakteriokiny a širokospektré antimikrobiální látky. Jako probiotika se také užívají kmeny Bacillus; výsledky jsou  smíšené. Jejich nejzajímavější vlastností je schopnost  tvoři tepelně odolné a stabilní spory. Bakterie tvořící spory mohou být tolerantní vůči vyšším teplotám a tlakům a zůstat živé. Potenciální problém při užití Bacillus může být situace, kdy se tyto organismy vrátí do vegetativního stavu v trávicí traktu zvířat.
Funkční sacharidy, aplikované jako krmné složky (prebiotika)  mají schopnost modulace mikroorganismů v trávicím traktu; mohou ovlivnit a ochránit zdraví organismu v důsledku stimulace příznivých mikroorganismů, mohou také zeslabit virulenci patogenů a  stejně tak mohou zvýšit antiadhezivní efekt trávicího traktu  proti patogenním bateriím.
Stále více se ukazuje, že nestravitelné oligosacharidy nejsou jen energetickým zdrojem pro mikroflóru tlustého střeva, ale mají důležitou úlohu v buněčném metabolismu, struktuře proteinu a jeho funkci, v komunikaci mezi buňkami a v imunitě hostitele. U zvířat vyvolává aplikace prebiotik řadu fyziologických reakcí jako  důsledek  modifikace aktivity trávicího traktu; funkční sacharidy mohou ovlivnit metabolismus energie a lipidů, endokrinní funkce a imunitní stav zvířat.  Náklady na výrobu, jednoduchá technologie extrakce a potenciálně neomezená dodávka vytvářejí z funkčních sacharidů produkty, které v blízké budoucnosti budou mít vedoucí postavení na trhu  stimulátorů růstu.  
Zdroj: Ing. Pavla Schneiderová

Hodnocení 1 | 2 | 3 | 4 | 5 => průměr 099
K článku nebyl zatím napsán žádný komentář