Renata Šarjaková, 4. červen 2007
Názor Evropského úřadu pro bezpečnost potravin na fluoridy v minerálních vodách
Podle vyjádření EFSA je možné odstraňovat nadlimitní obsah fluoru z přírodních minerálních vod jejich filtrací vrstvou oxidu hlinitého.
 
            Evropský úřad pro potravinovou bezpečnost (European Food Safety Autority, EFSA) prostřednictvím svého vědeckého panelu pro potravinářská aditiva, ochucovadla, technologické přísady a látky, které se dostávají do kontaktu s potravinami (AFC) vyjádřil svůj názor na bezpečnost použití aktivovaných látek na bázi hliníku (oxid hlinitý) pro odstranění přírodních fluoridů přítomných v přírodních minerálních vodách. Fluor se odstraňuje v případě jeho vyššího než povoleného obsahu v těchto vodách (Směrnice EC 2003/40/EC). Filtrace vod vrstvou aktivovaného oxidu hlinitého se ukázala bezpečnou za předpokladu, že oxid hlinitý je během procesu spolehlivě regenerován a že nedochází k sekundárnímu znečištění vody z filtrační vrstvy.
 
Zdroj: Ing. Ctibor Perlín, CSc.

Hodnocení => průměr 083
K článku nebyl zatím napsán žádný komentář