Odkazy
- Agrární komora
- Agroweb
- Agris
- Asociace soukr. zemědělství
- Agronavigátor - ÚZEI
- Moravskoslezský kraj
- Min. zemědělství
- Min. pro místní rozvoj
- Min. životního prostředí
- Státní zem. interv. fond
- Český statistický úřad
- Sbírka zákonů
- Obchodní rejstřík
- Portál veřejné správy
- Vláda ČR
- Evropská unie
- Státní správa
- Poradci MZe
- Krajská informační střediska
- Infovenkov
Aktuality
- 5. listopad 2024:
Advent je zpět!
... více - 5. listopad 2024:
Seminář "Protierozní ochrana půdy v dotačních a legislativních podmínkách"
Regionální agrární komora Ostrav ... více - 24. říjen 2024:
Co dělat na pozemcích postižených záplavami?
Opatření, která můž ... více
Renata Šarjaková, 4. červen 2007
Chlazení je klíčem k redukci patogenů (II.)
Chlazení je klíčem k redukci patogenů (II.)
Správně prováděné chlazení jatečných těl je nejvýznamějším postupem proti šíření salmonel.
Snížení množství bakterií (jak počtu, tak rozšíření) je nejvíce spojeno se správně fungujícím chladicím zařízením. Většina studií dokazuje, že dobře sestavený systém chlazení významně redukuje rozšíření salmonel. Účinné působení chloru v chladiči je ovlivněno: pH vody, teplotou, rychlostí toku, směrem proudění, koncentrací chloru a množstvím organické hmoty (trávenina, tuk, krev). Hodnota pH má být 6,5-7,5, teplota pod 4,4 °C, množství proudící vody by mělo být min. 3,785 l na brojlera a směr by měl být protiproudý. Nejúčinnější postup pro úpravy pH chladící vody je přidání kysličníku uhličitého, kyseliny citrónové nebo kyselého síranu sodného.
Podle průzkumu US Poultry and Egg Association 90 % zpracovatelských podniků přidává do chladící vody kysličník uhličitý a 10 % přidává kyselinu citrónovou nebo kyselý síran sodný.
Postup organické hmoty v chladiči je obecně ovlivněn:
- množstvím čerstvé upravené vody
- směrem toku (měl by být proti proudý)
- úpravou brojlerů před pařením (pre-scald bird brushes) a čistotou pařícího zařízení
- teplotou paření
- počtem vysokotlakých trysek užívaných na lince před chlazením
- počtem chladících tanků.
Nadbytek organické hmoty (krev, trávenina, tuk, protein) v chladiči se projeví v menším množství využitelného chloru pro likvidaci bakterií; při nadměrném množství organické hmoty se chlor váže na. organickou hmotu.
Pokusy provedené v USA uvádějí, že volný zbytkový chlor by se v komerčních chladičích drůbeže neměl objevit ani po přidání až 400 ppm volného chloru. Jestliže chlor reaguje s organickou hmotou, ztrácí své anti mikrobiální vlastnosti a nepůsobí jako desinfekční prostředek.
Základ úspěšného chlazení je snížení množství organické hmoty v systému. Účinné v tomto smyslu jsou:
- úprava drůbeže před pařením
- promývání jatečných těl
- správné vykrvení
- proti proudé pařící a chladící zařízení
- úprava čerstvé vody
- problém může řešit použití monochloraminu, terý se neváže na organickou hmotu a nevytváří karcinogenní látky.
V mnoha podnicích voda v chladičích stojí a hromadí se organická hmota. Na dně a na stěnách chladiče se ukládá tuk, salmonely se hromadí v tuku a nejsou ovlivněny sanitací. Proto se doporučuje:
- udržet správný směr toku vody (counter current)
- udržet správné pH vody
- zajistit správnou hladinu chloru a teplotu vody pod 4,4 °C.
Zdroj: Ing. Pavla Schneiderová
Hodnocení
=> průměr 081