Renata Šarjaková, 3. květen 2007
Necukerné přírodní látky sladké chuti
Přehledová práce o látkách sladké chuti na bázi proteinů, aminokyselin, terpenů, flavonoidů, steroidů aj.
Na přehledovou práci o sladidlech a příbuzných látkách z hlediska legislativy a vlastností, která byla publikována v Chemických Listech pod názvem “Cukerná nesacharózová sladidla”  navazuje práce “Necukerné přírodní látky sladké chuti” (viz příloha). Jsou zde popsány látky na bázi:
* proteinů (thaumatin, monellin, brazzein a pentadin, mabinliny, kurkulin, lysozym, mirakulin);
* derivátů aminokyselin (monatin)
* terpenů:
– monoterpenů (perillartin),
– seskviterpenů (hernandulcin, mukuroziosid),
– diterpenů (steviosid, gaudichauidiosid A, baiyunosid a flomisosidy),
– triterpenů (glycyrrhizová kyselina, abrusosidy, periandriny, pterokaryosidy, kukurbitanoglykosidy);
* flavonoidů, chalkonů a derivátů kumarinu (selligueainy, (+)-3-O-Acetyldihydrokvercetin, dihydrochalkon neohesperidinu, fylodulcin);
* steroidů (steroidní saponiny, polyoxypregnany).
 
Uvedená práce vznikla v rámci výzkumného záměru MŠMT č. MSM6046137305.
 
Zdroj: Ing. Alexandra Kvasničková

Hodnocení => průměr 130
K článku nebyl zatím napsán žádný komentář