Odkazy
- Agrární komora
- Agroweb
- Agris
- Asociace soukr. zemědělství
- Agronavigátor - ÚZEI
- Moravskoslezský kraj
- Min. zemědělství
- Min. pro místní rozvoj
- Min. životního prostředí
- Státní zem. interv. fond
- Český statistický úřad
- Sbírka zákonů
- Obchodní rejstřík
- Portál veřejné správy
- Vláda ČR
- Evropská unie
- Státní správa
- Poradci MZe
- Krajská informační střediska
- Infovenkov
Aktuality
- 5. listopad 2024:
Advent je zpět!
... více - 5. listopad 2024:
Seminář "Protierozní ochrana půdy v dotačních a legislativních podmínkách"
Regionální agrární komora Ostrav ... více - 24. říjen 2024:
Co dělat na pozemcích postižených záplavami?
Opatření, která můž ... více
Renata Šarjaková, 23. duben 2007
Trh s bílkovinami celosvětově na prodkém vzestupu
Trh s bílkovinami celosvětově na prodkém vzestupu
Je zapotřebí zvýšit na trhu ceny za mléčné výrobky. Zejména tak znějí požadavky Německého svazu rolníků. Musíme se připravit také my na tuto situacik vůli zvyšujícícm se nákladům na energii při zpracování mléka.
Trh s bílkovinami celosvětově na prudkém vzestupu
Článek : 58507 ; Vydáno : 23.4. 2007 - Dnes ; Autor : Ing. Petr Michal
Je zapotřebí zvýšit ceny za mléčné výrobky, tak zní požadavky Německého svazu rolníků.
Téměř denně se na celém světě zvyšuje cena za sušené mléko. Důvodem tohoto pozitivního vývoje na světovém trhu jsou živá poptávka a vymetené regály zpracovatelského průmyslu. Potravinářský obchod a mlékárny nyní musejí zemědělcům ukázat, že tento dobrý vývoj trhu bude mít také odezvu ve vyšších cenách za mléko pro výrobce. Začínající kolo jednání mezi mlékárnami a potravinářským obchodem se musí využít ke změně trendu na trhu s mlékem. Také Svaz mlékárenského průmyslu (MIV) považuje zvýšení ceny za sektor konzumního mléka při příslušných jednáních s potravinářským maloobchodem za nutné. Jinak by mohly mlékárny, které se specializovaly na konzumní mléko, ve srovnání s mlékárnami, které jsou silné v produkci mléka a sušeného mléka, ztrácet na tvorbě přidané hodnoty. Protože ve srovnání s výrobou sušeného mléka by se pracné a nákladné zpracování mléka na čerstvé mléčné výrobky vyplácelo stále méně. Podle výroku Svazu mlékárenského průmyslu by vzniklo nebezpečí, že mlékárny přejdou na výrobu sušeného mléka, protože by v zahraničí mohly dosahovat vyšších výnosů než v německém maloobchodu s potravinami. Aby bylo zaručeno trvalé a celoplošné zásobování mlékárenskými produkty, je zvyšování cen příkazem chvíle, prohlásil Německý svaz rolníků. Mělo by to již být bezpodmínečně nutné kvůli zvyšujícím se nákladům na energie a suroviny u německých výrobců mléka a v celém potravinářském řetězci. Vynikající situace na trhu v oblasti mléčné bílkoviny umožní také výrazné zvýšení hodnoty mléka jako suroviny, informuje dále Německý svaz rolníků. Podle výpočtů Spolkového výzkumného ústavu výživy a potravin v Kielu se pro měsíc březen udává odvozená cena suroviny pro mléko ve výši 31,63 centů.kg-1 (3,7 % tuku, 3,4 % bílkovin). V únoru byla cena ještě 28,80 centů.kg-1. Hodnota mléka jako suroviny se odvozuje ze zpeněžení másla a odtučněného sušeného mléka. Pozoruhodné je, že dvě třetiny hodnoty suroviny pocházejí z oblasti sušeného mléka a bílkoviny. Hodnota tuku/másla ve výši 10,25 centů.kg-1 a hodnota bílkoviny/prášku ve výši 21,37 centů.kg-1 přispívají k hodnotě mléka jako suroviny ve výši 31,63 centů.kg-1.
Zdroj: Ing.Petr Michal
Hodnocení
=> průměr 112