Renata Šarjaková, 17. duben 2007
Změna klimatu nemusí být pro zemědělství nevýhodou
Pokud se bude očekávaná změna klimatu v následujících desetiletích držet v relativně úzkých mezích, musí se v zemědělství, v každém případě v globálním průměru, počítat se zvýšeními produkce.
Pokud se bude očekávaná změna klimatu v následujících desetiletích držet v relativně úzkých mezích, musí se v zemědělství, v každém případě v globálním průměru, počítat se zvýšeními produkce. Jak vplývá z druhé dílčí zprávy Mezinárodní vědecké rady o změně klimatu (IPCC), bude se potenciál k výrobě potravin na Zemi pravděpodobně zvyšovat, pokud zůstane nárůst teplot omezen na plus 3 ºC. Pokud se tato hodnota překročí, výnosový potenciál naopak poklesne. Za tímto úhrnným odhadem se však skrývají velké regionální rozdíly. Experti UN tak ve své zprávě vycházejí z toho, že plošné výsledky zemědělců ve středních a vyšších šířkách, například tedy v severní Evropě a Rusku, se při oteplení o 1 ºC až 3 ºC podle pěstované polní plodiny zvýší. Rozhodujícím pro to je prodloužení vegetačního období a účinek hnojení vyšší použitelností oxidu uhličitého. Naopak ve větších blízkostech k rovníku, a zde zejména v tropických oblastech, jakož i v regionech se sezonním suchem, se počítá se snížením výnosů již při relativně nízkém oteplení o 1 ºC až 2 ºC. Zvýšení teploty, které tuto řádovou hodnotu převyšuje, se ale rýsuje. Odborníci v každém případě dávají v první dílčí zprávě IPCC, která vyšla na začátku února, globálnímu oteplení Země v šířce pásma v průměru 2 ºC až 4,5 ºC opravdu vysokou pravděpodobnost.
Zdroj: Ing. Petr Michal

Hodnocení => průměr 110
K článku nebyl zatím napsán žádný komentář