Renata Šarjaková, 11. duben 2007
Vliv plnohodnotné stravy o snížení obsahu energie na délku života
Je diskutována možnost prodloužení věku aplikací plnohodnotné stravy s omezeným obsahem energie.
Pokusy na zvířatech ukázaly, že zvířata živená potravou se sníženým obsahem energie, ale z hlediska vitaminů, minerálních látek, esenciálních aminokyselin a nenasycených mastných kyselin zcela plnohodnotnou, se dožívají vyššího věku než zvířata, která mají stravu k dispozici v neomezeném množství (ad libitum). Mechanismus působení stravy s omezením energie (POE) nebyl dosud odhalen. Krátkodobá pozorování POE na člověka (6 až 24 měsíců) prokázala změny podporující zdraví a tím i délku života. Byl zjištěn pokles kardiovaskulárních rizikových faktorů (vysoký tlak, zánětlivé projevy, plazmatická hladina triacylglycerolů, glukózy a inzulinu) a dalších ukazatelů. Nové pokusy prokázaly, že důsledkem adaptace na energeticky nižší ale živinově plnohodnotnou stravu je adaptace metabolických dějů na buněčné i celotělové úrovni a aktivace běžné buněčné obnovy. Z hlediska praktických doporučení je třeba zdůraznit, že sestavení takto definované ale plnohodnotné stravy není jednoduché a při chybném rozhodnutí vede k opačným výsledkům.
 
Zdroj: Ing. Ctibor Perlín,CSc.
 

Hodnocení => průměr 109
K článku nebyl zatím napsán žádný komentář