Renata Šarjaková, 10. duben 2007
Výsledky Monitorovací zprávy o průzkumu Evropské komise k výskytu salmonelozy u kuřecího masa
O výsledcích rozsáhlého průzkumu Evropské komise o výskytu salmonely v kuřecím mase uskutečněném v období let 2005 - 2006.
Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) publikoval zprávu – přehled o výskytu salmonely v hejnech brojlerů (kuřat chovaných pro maso) v EU v období 2005–2006. Na základě provedeného monitoringu se odhaduje, že je salmonela přítomna téměř v jednom hejnu ze čtyř (23,7 %). Uvedený přehled vypracovala skupina EFSA zaměřující se na zoonózy. Skupinu tvořili experti z členských států EU, z Norska a Švýcarska.

Na základě informací získaných z průzkumu se chce nyní Evropská komise zaměřit na to, aby se snížily v hejnech brojlerů dva typy salmonely, a to: Salmonella Enteritidis a Salmonella Typhimurium, které jsou odpovědné za většinu případů otrav lidí z potravin v souvislosti se salmonelou.

Úkolová skupina EFSA pro salmonelu rovněž doporučuje, aby na národních úrovních došlo ke snížení ostatních typů salmonely, které mají vliv na lidské zdraví a dále, aby se organizovaly vzdělávací kampaně pro spotřebitele a striktně se zavedla legislativa EU týkající se hygieny potravin v hromadném stravování ke zvýšení ochrany spotřebitelů.

Výskyt salmonely v hejnech v jednotlivých členských státech EU je značně rozdílný a pohybuje se v rozmezí 0–68,2 % hejn určité země EU. Salmonella Enteritidis a Salmonella Typhimurium, které jsou nejčastěji uváděnou příčinou onemocnění u člověka v důsledku salmonely, byly zjištěny asi u 40 % hejn pozitivních na salmonelu.

 

Evropská komise poskytla rozhodnutím 2005/636/ES ze dne 1. září 2005 finanční příspěvek na provedení základního průzkumu výskytu Salmonella spp. v hejnech brojlerů Gallus gallus v jednotlivých členských státech. Souhrn ze zprávy je k dispozici zde, úplný text zprávy je v příloze. V ČR byl průzkum proveden u 334 hejn, viz zpráva.

Zdroj: Ing.Alexandra Kvasničková

 


Hodnocení 1 | 2 | 3 | 4 | 5 => průměr 120
K článku nebyl zatím napsán žádný komentář