Renata Šarjaková, 28. březen 2007
Cukry podporují užitkovost dojnic
Použití doplňkových cukrů u dojnic zvyšuje jejich zájem o příjem krmiva a to má dobrý vliv na produkci mléka a mléčného cukru.
 
Použití doplňkových cukrů u dojnic zvyšuje příjem krmiva, produkci mléka a obsah mléčného tuku a snižuje obsah čpavku v bachoru v důsledku lepšího trávení vlákniny, tvorby bachorového mikrobiálního proteinu a máselnanu.
Všechny typy karbohydrátů (vláknina, škrob a cukry) zkrmované přežvýkavcům se rozkládají na jednoduché cukry pře tím než jsou fermentovány na těkavé mastné kyseliny bachorovými bakteriem a užity jako zdroj energie.  Vláknina se mění na glukozu, škrob na glukozu a cukr na glukozu a fruktozu.
Typická krmná dávka pro dojnic obsahuje mén než 3 % cukru protože zrniny mají nízký obsah cukrů  a siláže mají cukr fermentovaný na organické kyseliny, které siláž konzervují. Doplněk cukru podporuje dodávku energie bakteriím v bachoru ve správnou dobu při trávení škrobu a vlákniny  a zvyšuje se nutriční hrkota. Cukry zvyšují příjem krmiva, stravitelnost vlákniny produkci mikrobiálního proteinu.
Zdroj: RNDr.M.Forejtová

Hodnocení => průměr 122
K článku nebyl zatím napsán žádný komentář