Renata Šarjaková, 19. březen 2007
Vliv zvýšené dávky anionových solí na metabolismus sojnic
Vliv solí na metabolismus krav závisí na jejich chemickém složení a na druhu použitého krmiva.
Míchání anionových solí do kompletní krmné dávky se používá jako prevence  porodní parézy u krav. Vzhledem k negativnímu vlivu solí na příjem sušiny je jejich množství přidávané do krmiva, omezené. Vliv solí na metabolismus krav  závisí na jejich chemickém složení a na druhu použitého krmiva.
Podle některých autorů má síran hořečnatý větší vliv na příjem sušiny než jiné soli. Podle jiných odborníků  má chlorid vápenatý nebo chlorid amonný větší negativní dopad na příjem sušiny než síran hořečnatý. V jiných studiích není příjem sušiny kravami ovlivněn přídavkem anionových soli. Zhoršený příjem sušiny je většinou uváděn v souvislosti se špatnou chutí krmiva. Přídavek anionových soli k dávkovanému koncentrovanému krmivu má větší negativní vliv na příjem sušiny než přídavek těchto solí do kompletní krmné dávky. Ve středo evropské oblasti, kde je hlavní složkou krmné dávky travní siláž, závisí množství přidávaných solí na koncentraci draslíku v krmivu.  Další kationy  jako je sodík, vápník a hořčík ovlivňují množství aplikovaných anionových solí, vzhledem k jejich nízké koncentraci, jen minimálně. Při vysoké koncentraci draslíku v krmivu  musí být množství anionových solí mnohem vyšší než je doporučovaná dávka 2000-3000 meq/den.
Studie provedená v Rakousku a v Německu měla zjistit vliv vysoké dávky anionové soli na metabolismus dojnic. Výsledky studie ukázaly, že při zvýšeném množství anionové soli se zvýšilo riziko klinické acidózy. Kvalita krmiva je  dalším faktorem, který ovlivňuje schopnost krav tolerovat vysoké dávky anionových soli.
Zdroj: I.P.Schneiderová

Hodnocení => průměr 100
K článku nebyl zatím napsán žádný komentář