Odkazy
- Agrární komora
- Agroweb
- Agris
- Asociace soukr. zemědělství
- Agronavigátor - ÚZEI
- Moravskoslezský kraj
- Min. zemědělství
- Min. pro místní rozvoj
- Min. životního prostředí
- Státní zem. interv. fond
- Český statistický úřad
- Sbírka zákonů
- Obchodní rejstřík
- Portál veřejné správy
- Vláda ČR
- Evropská unie
- Státní správa
- Poradci MZe
- Krajská informační střediska
- Infovenkov
Aktuality
- 5. listopad 2024:
Advent je zpět!
... více - 5. listopad 2024:
Seminář "Protierozní ochrana půdy v dotačních a legislativních podmínkách"
Regionální agrární komora Ostrav ... více - 24. říjen 2024:
Co dělat na pozemcích postižených záplavami?
Opatření, která můž ... více
Renata Šarjaková, 14. březen 2007
Geneticky modifikované plodiny pro potravinářské účely
Geneticky modifikované plodiny pro potravinářské účely
Informace o výsledcích výzkumu z prvních sklizní kukuřice Bt v ČR.
Geneticky modifikované plodiny pro potravinářské účely
Kvasničková
První sklizeň Bt-kukuřice v ČR, výzkum v oblasti GM brambor a GM jablek v ČR. O některých dalších GM plodinách.
Jsou k dispozici dva články z časopisu BIOPROSPECT 16, 2006, č. 3–4, který vydává Biotechnologická společnost. Jde o příspěvky pod názvem:
* J. Zlámalíková: Geneticky modifikované plodiny
* J. Najmanová: Geneticky modifikovaná jablka
V prvním z příspěvků se uvádí, že se v roce 2006 v ČR poprvé pěstovala pro komerční účely Bt-kukuřice (především na jižní Moravě a ve středních Čechách) a popisují se polní pokusy s GM bramborami v ČR. Jsou uvedeny další plodiny, u kterých mohou genové manipulace výrazně zvýšit nutriční hodnotu nebo zlepšit zpracovatelské vlastnosti (rajčata, rýže, káva).
Ve druhém příspěvku se popisuje výzkum v oblasti využití genových manipulací k produkci jablek (odolných vůči patogenům, se sníženým obsahem alergenů).
Zdroj:A.Kvasničková