Odkazy
- Agrární komora
- Agroweb
- Agris
- Asociace soukr. zemědělství
- Agronavigátor - ÚZEI
- Moravskoslezský kraj
- Min. zemědělství
- Min. pro místní rozvoj
- Min. životního prostředí
- Státní zem. interv. fond
- Český statistický úřad
- Sbírka zákonů
- Obchodní rejstřík
- Portál veřejné správy
- Vláda ČR
- Evropská unie
- Státní správa
- Poradci MZe
- Krajská informační střediska
- Infovenkov
Aktuality
- 13. březen 2025:
Jednotná žádost 2025 - Otice
Ministerstvo zemědělství ... více - 13. březen 2025:
Jednotná žádost 2025 - Hukvaldy
Ministerstvo zemědělství ... více - 27. únor 2025:
AGRObase - magazín Agrární komory České republiky rok 2025
... více
Renata Šarjaková, 14. březen 2007
Geneticky modifikované plodiny pro potravinářské účely
Geneticky modifikované plodiny pro potravinářské účely
Informace o výsledcích výzkumu z prvních sklizní kukuřice Bt v ČR.
Geneticky modifikované plodiny pro potravinářské účely
Kvasničková
První sklizeň Bt-kukuřice v ČR, výzkum v oblasti GM brambor a GM jablek v ČR. O některých dalších GM plodinách.
Jsou k dispozici dva články z časopisu BIOPROSPECT 16, 2006, č. 3–4, který vydává Biotechnologická společnost. Jde o příspěvky pod názvem:
* J. Zlámalíková: Geneticky modifikované plodiny
* J. Najmanová: Geneticky modifikovaná jablka
V prvním z příspěvků se uvádí, že se v roce 2006 v ČR poprvé pěstovala pro komerční účely Bt-kukuřice (především na jižní Moravě a ve středních Čechách) a popisují se polní pokusy s GM bramborami v ČR. Jsou uvedeny další plodiny, u kterých mohou genové manipulace výrazně zvýšit nutriční hodnotu nebo zlepšit zpracovatelské vlastnosti (rajčata, rýže, káva).
Ve druhém příspěvku se popisuje výzkum v oblasti využití genových manipulací k produkci jablek (odolných vůči patogenům, se sníženým obsahem alergenů).
Zdroj:A.Kvasničková