Renata Šarjaková, 14. březen 2007
Statická hloubková filtrace
Jak se daří prodloužit trvanlivost mléka.
Statická hloubková filtrace
 
Pro snížení mikrobiální kontaminace a prodloužení trvanlivosti mléka zkoušejí některé firmy využití hloubkových filtrů.
K prodloužení trvanlivosti mléka nad 20 dní (ESL) se kombinují různé metody filtrace (snížení mikrobiální kontaminace, především kvůli odstranění sporotvorných a psychrotrofních organismů) s šetrnou pasterací (ohřevem, hydrostatickým tlakem nebo ultrazvukem). Cílem je snížení kontaminace o nejméně 99,99 %.Vedle dynamické cross-flow mikrofiltrace, při níž vzniká retentát a koncentrát, vyvíjejí některé firmy (např. v SRN Begerow a GEA Tuchenhagen Dairy Systems) ke snížení počtu mikroorganismů metody statické hloubkové filtrace. Nežádoucí částice přitom nezůstávají na povrchu materiálu jako u povrchové filtrace, ale zachycují se uvnitř filtrační vrstvy (znamená to delší dobu použitelnosti filtru). Hloubkové filtry mohou být buď na mechanickém principu (tzn. částice neprojdou zúženými místy filtračních kanálků jako sítem) nebo se částice na principu adsorpce zachytí i v takových kanálcích filtračního materiálu, jejichž průřez je větší než velikost těchto částic. Využitelná doba filtrace závisí na velikosti filtrační plochy, na teplotě filtrovaného média (při teplotách do 50 ºC dochází k rychlejšímu ucpání), na rychlosti průtoku (příliš vysoká rychlost vede k rychlejšímu ucpání) a na míře kontaminace (střední doby filtrace mléka jsou 3 – 3,5 h). Materiál filtru musí být sterilovatelný (odolný nejméně vůči teplotě 120 ºC), odolný vůči chemickým a alkalickým čisticím prostředkům a zpětně promývatelný. Předpokladem úspěšné filtrace je v případě plnotučného mléka předcházející homogenizace a dostatečná filtrační rychlost.
Zdroj: Irena Suková

Hodnocení 1 | 2 | 3 | 4 | 5 => průměr 132
K článku nebyl zatím napsán žádný komentář