Renata Šarjaková, 13. březen 2007
Hygienici zjistili na jihu Moravy nedostatky u třetiny výrobců potravin
Na jižní Moravě skladovali lahůdky a potraviny při nesprávné teplotě.

Hygienici zjistili na jihu Moravy nedostatky u třetiny výrobců potravin

Podle statistiky poruší vážně hygienické předpisy 30 až 40 procent výrobců pokrmů.

Restauratéři a výrobci lahůdek skladovali potraviny při nesprávné teplotě, na jednom místě upravovali syrové maso, zeleninu či vejce s hotovými jídly nebo nedodržovali dobu minimální trvanlivosti výrobků. Hygienici řeší závady nejčastěji domluvou; pokud je výrobce pokrmů ochoten chyby odstranit a s kontrolory spolupracuje. Hygienici museli loni zavřít nebo vydat takzvané rozhodnutí o nápravných opatřeních. U přibližně 90 provozů; restauratéři a výrobci potravin zaplatili na pokutách kolem 900.000 korun.
Jihomoravští hygienici loni provedli u výrobců potravin asi 3500 kontrol, nejméně v polovině z nich ověřovali, zda výrobci napravili dříve zjištěné nedostatky. Restaurace či vinárny kontrolují hygienici i ve večerních a nočních hodinách.

Zdroj: sek     



Hodnocení => průměr 131
K článku nebyl zatím napsán žádný komentář