- Agrární komora
- Agroweb
- Agris
- Asociace soukr. zemědělství
- Agronavigátor - ÚZEI
- Moravskoslezský kraj
- Min. zemědělství
- Min. pro místní rozvoj
- Min. životního prostředí
- Státní zem. interv. fond
- Český statistický úřad
- Sbírka zákonů
- Obchodní rejstřík
- Portál veřejné správy
- Vláda ČR
- Evropská unie
- Státní správa
- Poradci MZe
- Krajská informační střediska
- Infovenkov
- 5. listopad 2024:
Advent je zpět!
... více - 5. listopad 2024:
Seminář "Protierozní ochrana půdy v dotačních a legislativních podmínkách"
Regionální agrární komora Ostrav ... více - 24. říjen 2024:
Co dělat na pozemcích postižených záplavami?
Opatření, která můž ... více
Hygienici zjistili na jihu Moravy nedostatky u třetiny výrobců potravin
Hygienici zjistili na jihu Moravy nedostatky u třetiny výrobců potravin
Podle statistiky poruší vážně hygienické předpisy 30 až 40 procent výrobců pokrmů.
Restauratéři a výrobci lahůdek skladovali potraviny při nesprávné teplotě, na jednom místě upravovali syrové maso, zeleninu či vejce s hotovými jídly nebo nedodržovali dobu minimální trvanlivosti výrobků. Hygienici řeší závady nejčastěji domluvou; pokud je výrobce pokrmů ochoten chyby odstranit a s kontrolory spolupracuje. Hygienici museli loni zavřít nebo vydat takzvané rozhodnutí o nápravných opatřeních. U přibližně 90 provozů; restauratéři a výrobci potravin zaplatili na pokutách kolem 900.000 korun.
Jihomoravští hygienici loni provedli u výrobců potravin asi 3500 kontrol, nejméně v polovině z nich ověřovali, zda výrobci napravili dříve zjištěné nedostatky. Restaurace či vinárny kontrolují hygienici i ve večerních a nočních hodinách.
Zdroj: sek