Renata Šarjaková, 12. únor 2007
Genetický způsobený rybí pach vajec

Upozornění na rybí pach hnědých vajec, který je způsoben genetickou poruchou slepic.

Geneticky způsobený rybí pach vajec
 
Byl objeven gen FMO3, který u hnědých slepic způsobuje chybu metabolismu a tím vznik nepříjemně páchnoucích trimetylaminů.
Společnost Lohmann-Tierzucht společně se skupinou finských výzkumníků zjistili, že rybí pach vyskytující se někdy u vajec je vyvolán geneticky. Gen způsobuje chybu metabolismu, při níž nedochází k oxidaci nepříjemně páchnoucích trimetylaminů (TMA) na pachově neutrální trimetylamid-N-oxid. Tato vrozená vada je již po staletí známa u lidí, u nichž se pach projevuje při veškerém vyměšování. Pachová závada vajec se vyskytuje jen u hnědých slepic (v 5–10 %) a jen při určitém krmivu (např. řepkový šrot, který obsahuje sinalpin – předstupeň TMA). Bylo zjištěno, že se jedná o gen FMO3 umístěný na chromozomu 8 slepičího genomu. Přítomnost genu lze snadno zjistit analýzou vzorku peří, takže lze provést včasnou selekci. Pro chovatele to znamená, že se nebudou muset vyhýbat krmivu jako je řepka, která je výhodným zdrojem bílkovin a energie.
Zdroj:Ing.I.Suková

Hodnocení => průměr 130
K článku nebyl zatím napsán žádný komentář