Renata Šarjaková, 8. únor 2007
Výroba sýrů v ČR je minimálně srovnatelná se standardy zemí EU
Nepravdivé informace k výrobě sýrů v ČR podle sdělení pPotravinářské komory ČR.

SVS: Výroba sýrů v ČR je minimálně srovnatelná se standardy zemí EU, v mnoha případech i vyšší


Potravinářské podniky, které v ČR spadají pod veterinární dozor, vyrábějí zdravotně nezávadné potraviny, v mnoha případech dokonce na vyšší úrovni, než je tomu v zemích EU. Konstatoval to na tiskové konferenci Potravinářské komory ČR věnované rizikům Listeriózy ústřední ředitel Státní veterinární správy ČR (SVS) Milan Malena.


Jak dále sdělil,  přitom samozřejmě existují potraviny, které růst listerií umožňují, a které to neumožňují. Není ale správné konstatovat, že příčinou nárůstu výskytu nemoci Listerióza je potravinářská výroba.


Tuzemští výrobci potravin podle Maleny ustanovení evropské i národní potravinářské legislativy dodržují. K tomu jim slouží například schválené systémy kritických bodů (HACCP) a zásady správné výrobní praxe.


K nálezům listerií přesto může dojít. Statistiky SVS evidují za loňský rok v ČR záchyt listerií zhruba ve dvou a půl procentech z veškerých kontrolovaných potravinářských výrobků. Přímo v mlékárenském průmyslu se pak záchyt bakterie Listeria monocytogenes pohyboval mezi jedním až dvěma procenty. „V době zvýšených kontrol v období od 5. prosince 2006 do 8. ledna 2007 zachytily kontroly výskyt listerie u šesti procent všech výrobků,“ uvedl šéf veterinářů.


Listerie se přitom podle jeho údajů může objevit kdekoli. „Když nechala SVS vyšetřit například do ČR dovážené ryby, například uzeného lososa, tak ve čtyřech z pěti odebraných vzorků tohoto lososa se listerie objevila,“ říká.


Milan Malena přikládá velkou důležitost osvětě řadového spotřebitele. SVS proto spolu se Státní zemědělskou a potravinářskou inspekcí a Ministerstvem zdravotnictví ČR připravila doporučení pro výrobce, obchodníky a spotřebitele o rizicích této bakterie a o tom, jak je zmírňovat.


Hodnocení => průměr 081
K článku nebyl zatím napsán žádný komentář