Odkazy
- Agrární komora
- Agroweb
- Agris
- Asociace soukr. zemědělství
- Agronavigátor - ÚZEI
- Moravskoslezský kraj
- Min. zemědělství
- Min. pro místní rozvoj
- Min. životního prostředí
- Státní zem. interv. fond
- Český statistický úřad
- Sbírka zákonů
- Obchodní rejstřík
- Portál veřejné správy
- Vláda ČR
- Evropská unie
- Státní správa
- Poradci MZe
- Krajská informační střediska
- Infovenkov
Aktuality
- 5. listopad 2024:
Advent je zpět!
... více - 5. listopad 2024:
Seminář "Protierozní ochrana půdy v dotačních a legislativních podmínkách"
Regionální agrární komora Ostrav ... více - 24. říjen 2024:
Co dělat na pozemcích postižených záplavami?
Opatření, která můž ... více
Renata Šarjaková, 30. říjen 2006
Kvasinky ve výživě zvířat
Kvasinky ve výživě zvířat
Větší zapojení kvasinek do výživy zvířat
Kvasinky mají nejenom příznivý vliv na průběh trávení u zvířat, ale také pomáhají optimalizovat funkce imunitního systému.
Vědci pokračují v prezentaci narůstajícího významu produktů z kvasničných kultur ve výživě býků, dojnic, prasat, drůbeže.
Větší zapojení kvasinek do výživy hospodářských zvířat
Kvasinky mají nejenom příznivý vliv na průběh trávení u zvířat, ale také pomáhají optimalizovat funkce imunitního systému.
Vědci pokračují v prezentaci narůstajícího významu produktů z kvasničných kultur ve výživě býků, dojnic, prasat, drůbeže, stejně jako akvakultur. Díky zákazu zkrmování antibiotik jsou chovatelé nuceni hledat jiná východiska, jak udržet dobrý zdravotní stav chovaných zvířat a jejich rezistenci vůči chorobám.
Kvasinky se zvířatům zkrmují již více než sto let buď ve formě fermentované kaše vyráběné přímo na farmě, ve formě vedlejšího produktu z pivovarů a lihovarů, živých kvasničných produktů nebo kvasničných kultur speciálně určených pro výživu zvířat. Kvasničná kultura je důležitou součástí krmného programu proto, že zlepšuje efektivnost chovu hospodářských zvířat díky optimalizaci fermentace v žaludku a střevním traktu.
Kvasinky jsou mikroskopické houby, jednobuněčné organismy, jejichž velikost se pohybuje mezi 5 až 10 mikrony (mikron = 0,001 mm). V současné době jsou na trhu k dispozici různé druhy kvasničných produktů. Aktivní sušené kvasinky obsahují čisté, sušené kvasničné buňky v množství 15 až 20 miliard životaschopných buněk nebo kolonie tvořících jednotek (CFU) v jednom gramu. Na trhu jsou ve třech fyzikálních formách v závislosti na způsobu sušení - v tunelové sušárně vzniká výsledný produkt v podobě zrnitého prášku; kvasinky sušené ve vířivé sušárně (známé také jako instantní), které mají podobu malých torpéd a kvasinky sušené rotolouver metodou, výsledný produkt má podobu malých kuliček. Ve Spojených státech se využívají první dva druhy výrobků, zatímco v Evropě a Latinské Americe převážně třetí druh. Nejpopulárnější je metoda sušení ve vířivé sušárně, protože nejméně poškozuje kvasničné buňky.
Kvasničné buňky jsou chráněny buněčnou stěnou, která je tvořena hlavně betaglukany a mannany - jedná se o strukturální polysacharidy (řetězce molekul cukrů) podobně jako u škrobu nebo celulózy. Betaglukan je významným imunostimulantem, provokuje bílé krvinky zvané makrofágy k akci. Zvýšená aktivita makrofágů spouští celou kaskádu imunitních procesů, které jsou součástí imunitní odpovědi a dochází tím ke zlepšení přirozené rezistence hostitele. Kromě toho dochází také ke stimulaci produkce imunitních buněk.
Stabilita sušených kvasinek závisí na způsobu balení finálního produktu a možnosti přístupu vzduchu. Kvasinky balené ve vakuu nebo inertním plynu mají mnohem vyšší stabilitu než kvasinky balené za přístupu vzduchu. Během skladování a transportu dochází k poklesu množství živých buněk. Američtí vědci testovali možnost peletování a zjistili, že kvasničná kultura je plně fermentována a je schopná odolat celé řadě výrobních podmínek, včetně peletování, aniž by ztratila na účinnosti.
Vědci z americké firmy Diamond V Mills se sídlem v Iowě vyvinuli konzistentní model DV-RAMM (Rumen Activity Modifier ModelTM), který je schopen duplikovat bachorovou aktivitu in vitro. Pomocí tohoto modelu je možné přesně měřit a replikovat vliv kvasničné kultury na aktivitu v bachoru. Tento in vitro proces může chovatelům demonstrovat, jaký efekt mají kvasničné kultury zařazené do krmné dávky přežvýkavců.
V současné době se američtí vědci snaží plně objasnit všechny vlivy kvasničné kultury jak na zvířata, tak také na lidskou populaci. Kvasničné kultury budou hrát expandující roli v optimalizaci funkcí imunitního systému. Jejich použití bude zvlášť důležité pro výrobce, kteří nemají možnost používat vakcinaci jako je to např. u akvakultur.
Hodnocení
=> průměr 113